Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

koppels in bedrijf

Als je co-ceo ook je lief is

Koppels die samen een bedrijf runnen, botsen weleens op smalende reacties. Maar naast lief en leed ook een btw-nummer delen, biedt persoonlijk en zakelijk juist heel wat voordelen. De enige voorwaarden? Complementariteit, gelijkwaardigheid en – Aretha Franklin zong het al – respect.   ‘Ik zou dat niet kunnen, acht uur per dag samen zijn’ ‘Hebben jullie…

lees meer
Professioneel scheiden

Professioneel scheiden doet leiden

Ook tussen zakenpartners is het sprookje soms over. Maar dat hoeft nog niet het einde te betekenen van het bedrijf. Hoe blijf je een goede leider in een professionele scheiding?  Love hurts, dat weten we allemaal. Toch is het wachten op de eerste hit over zakenpartners die hun samenwerking stopzetten. Onterecht, want ook over die…

lees meer

Het geheim van netwerken? Zoek het niet te ver

Netwerken is geen wedstrijd naamkaartjes verzamelen. De juiste mensen aanspreken, daar draait het om. En raad eens? De kans is groot dat je die gewoon al kent. Stel: je wilt een nieuw product op de markt brengen met enkele metalen onderdelen. Je bent nieuw in de staalindustrie, dus je bent op zoek naar nuttige kennis…

lees meer

Met de paplepel: de waarde van een ondernemend nest

Onderneemt minstens een van jouw ouders? Dan heb je 60 procent meer kans om later zelf een bedrijf te runnen. In het debat tussen nurture en nature valt ondernemerschap overtuigend bij het eerste. Dat is goed nieuws voor de jongeren, om veel meer redenen dan het vooruitzicht op een eigen bedrijf. Monkey see, monkey do.…

lees meer

Tien vragen om jezelf te stellen in december

De laatste maand van het jaar is de periode bij uitstek om in de spiegel te kijken. Maar hoe neem je een jaar in beschouwing zonder te vervallen in zelfkritiek of zelfbewieroking? We helpen je op weg met 10 vragen, als welgemeend eindejaarsgeschenkje. De champagne staat fris, de fondue is besteld en de gewonnen levenslessen…

lees meer

Waarom een vraag altijd het juiste antwoord is

Vragen stellen is een belangrijke, zij het wat vergeten, kunst van het ondernemerschap. Maar hoe stel je de juiste vragen? En wat levert het op? Een spoedcursus voor wie vraagtekens nog onwennig voelen.   Als bedrijfsleider ben jij de persoon naar wie medewerkers kijken voor antwoorden. Van een ontevreden klant, een economische tegenvaller tot een logistieke…

lees meer
de laatste indruk telt - offboarding

De laatste indruk telt

In de cyclus van het aannemen van een werknemer zien we offboarding nog vaak over het hoofd. Maar in een wereld waar carrièrepaden steeds meer meanderen, loont het om te investeren in een goede laatste indruk. Vraag rond in elk goed draaiend bedrijf en ze voeren gegarandeerd een doordacht recruterings-, onboarding- en retentiebeleid. Alles voor…

lees meer
Vertrek niet op een regenachtige dag tripiedo

Vertrek niet op een regenachtige dag

Overweeg je het familiebedrijf te verlaten, ga dan niet over één nacht ijs. Wie zijn of haar vertrek zorgvuldig afweegt, ontdekt vaak nieuwe kansen in het proces. Vertrek je alsnog? Dan is het met de deur op een kier.  Stel, je werkt al bijna een decennium als cfo voor een gevestigd bedrijf. Het gaat niet…

lees meer

Het hoeft niet eenzaam te zijn aan de top

Zaakvoerder of CEO ben je meestal alleen. Die eindverantwoordelijkheid geeft voldoening, maar gaat vaak gepaard met eenzaamheid. Moeten we die gevoelens voor lief nemen? Zeker niet. Het is misschien een risico van het vak, maar geen noodzakelijk kwaad. ‘Honderden mensen zijn afhankelijk van mijn beslissingen. Niemand anders staat in mijn schoenen (…) Ik draag een…

lees meer

Hoeveel aapjes heb jij op jouw rug?

Met ‘Who’s got the monkey?’ vroegen specialisten timemanagement zich een halve eeuw geleden al af of oversten niet te veel taken van teamleden op hun rug nemen. De vraag is relevanter dan ooit, maar hoe raak je verlost van die aapjes op jouw rug? Stel: je bent op weg van de ene vergadering naar de…

lees meer
Roddelen in je bedrijf

Roddelen

Roddelen is menselijk, maar het ene geheimpje is het andere niet. Met een open communicatie blijf je een toxische roddelcultuur steeds twee stappen voor. Zo doorbreek je roddelen op de werkvloer (maar dat heb je niet van mij) In het Rosicrucian Egyptian Museum in Californië ligt een tekst van 5000 jaar oud, die evengoed uit…

lees meer
tripiedo generatiewinst

Vijf generaties door één deur

Als we praten over generaties op de werkvloer, praten we vaak over de verschillen. Op die manier vergeten we dat er kansen liggen in die kruisbestuiving van ervaring en innovatie. Hoe zorg je ervoor dat een mix van leeftijden jouw bedrijf ten goede komt? Van traditionalist tot z We werden nog nooit zo oud, werkten…

lees meer
levenslang leren met Tripiedo

Blijf bij de les 

Onze hersenen zijn biologisch dan wel volgroeid tegen ons 25ste, onze leercurve heeft geen limiet. Persoonlijke groei, plezier of een futureproof bedrijf uitbouwen: er is méér dan een reden om het leren niet te laten. En je hebt er niet eens een schoolbank voor nodig. Levenslang leren is een sleutelingrediënt van goed ondernemerschap. Wie niet…

lees meer
comfortzone tripiedo Fanny

Waarom een winterwandeling gezond is voor jouw carrière

‘Outside your comfortzone is where the magic happens’, gaat het bekende gezegde. Ook professioneel heb je er baat bij om af en toe betreden paden te verlaten. Maar waarom is dat juist? En, belangrijker nog: hoe moet dat dan? Nog niet zo lang geleden geloofden wetenschappers dat het goed is om te streven naar een…

lees meer
Een gat in de markt - kmo's / tripiedo

Hoe vind je een gat in de markt?

Of je nu droomt van een nieuw bedrijf of een bestaande onderneming wil uitbreiden, ondernemingsambities beginnen altijd met iets even simpel als ongrijpbaar: een goed idee. Maar hoe kom je tot een sterk idee? De ene mens is inventiever aangelegd dan de andere, maar een neus voor zaken kun je wel degelijk trainen. Warm water…

lees meer
waarom voornemens niet werken - maar een thema

Waarom voornemens niet werken (en een thema wel)

We maken ze met positieve moed, maar na januari blijken de meeste voornemens een zagend stemmetje dat we liever negeren. Hoe stel je doelen die geen ijzeren zelfdiscipline vragen, maar net motiveren en houvast bieden op moeilijke dagen? Kies een thema.  De één maakt ze half voor de grap op een nieuwjaarsfeestje, de ander kiest…

lees meer
vastzitten als KMO

Het is het donkerst vlak voor de dageraad

Elke zaakvoerder botst vroeg of laat op twijfels en onzekerheid. Hoewel ze ons op de proef stellen, horen die lastige periodes bij het ondernemerschap. Hoe neem je in die moeilijke momenten opnieuw zelf de regie in handen? Waarom vastzitten hoort bij ondernemerschap (en hoe je eruit geraakt) Twijfel Stijgende energieprijzen, een dip in verkoopcijfers, een…

lees meer
humor op het werk

Lachen werkt

Humor haalt het zelden in de lijstjes met goede eigenschappen van een bedrijfsleider. Onterecht, want lachen staat werken niet in de weg, integendeel. Een pleidooi voor (meer) luchtigheid in het professionele leven. Waarom je serieuze dingen kan doen zonder jezelf te serieus te nemen Wanneer je mensen vraagt welke karaktertrekken ze het meest appreciëren bij…

lees meer

Luisteren voor beginners

‘Wanneer je praat, herhaal je alleen wat je al weet. Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren.’ De dalai lama weet het al. Waarom ondernemers hun overredingskracht soms beter even afzetten Maar ondernemers, wiens lak-aan-wat-anderen-denken en overtuigingskracht net sterktes zijn, hebben vaak moeite om de micro door te geven. Toch loont het…

lees meer

Ouderdom is niet ouderwets 

Als we praten over ondernemen, praten we meestal over ambitieuze startups, indrukwekkende scale-ups of corporate reuzen. Inspirerende groeiverhalen, maar we mogen niet vergeten dat er ook een andere manier van zakendoen bestaat.

lees meer

Waarom feiten alleen niemand beroeren

We mogen onszelf dan wijsmaken dat we rationele wezens zijn, in werkelijkheid zijn de zaken die ons aanzetten tot actie zelden woorden of beelden die inspelen op ons intellect. Wat blijft hangen zijn die zaken die ons hart beroeren. Verhalen creëren sticky memories. Dat is zo bij ontmoetingen met nieuwe mensen, maar evengoed bij de…

lees meer

Zeven ingrediënten van goed zakenpartnerschap*

Wat maakt dat sommige zakenpartners zo goed op elkaar zijn ingespeeld, dat je er jezelf spontaan wil achter scharen? Hoe komt het dat duo’s die op papier voor elkaar gemaakt lijken, in de praktijk helemaal niet werken? En als twee vennoten uit elkaar groeien, valt een zakenrelatie dan nog te redden?

lees meer

Boomerang recruitment

Je ex terugnemen: een goed idee? Wat geldt voor liefde en televisie, geldt ook voor het bedrijfsleven: een reboot is altijd een risico. Er zijn koppels die elkaar na jaren terugvinden – Jennifer Lopez en Ben Affleck lijken gelukkiger dan ooit – maar bij andere halen de problemen het van de nostalgie.  Waarom je best…

lees meer

Wees een ambassadeur, geen monarch

Wat is het meest bepalende moment voor een familiebedrijf? Niet de oprichting, een koerswijziging, uitbreiding of zelfs de intrede van een dochter, zoon of ander familielid. De spannendste, moeilijkste en meest delicate periode, die ook het verdere succes zal bepalen, is dat moment waarop de eindverantwoordelijkheid over het bestuur doorschuift van de oude naar de…

lees meer

Ons moeder verdient een standbeeld!

We staan er amper bij stil, maar er heeft zich op twee generaties een belangrijke shift voorgedaan binnen familiebedrijven. Was de rol van vrouwen binnen die ondernemingen voor onze (groot)moeders vaak beperkt tot die van sterke vrouw achter de eigenaar of meewerkende echtgenote, dan zien we dat vandaag steeds meer vrouwen een actieve, officiële rol…

lees meer

Zelfsturing

Geen gesprek over ondernemerschap zonder woorden als durven of innoveren. De termen lijken aan elkaar geplakt. Logisch, want een bedrijf uitbouwen begint altijd bij een goed idee. Van Elon Musk tot Oprah Winfrey: succesvolle ondernemers zijn mensen die durven dromen.  Zelfsturing: het onderbelichte ingrediënt van ondernemerszin Ondernemerschap kan niet zonder creativiteit, zoveel is waar. Maar…

lees meer

Familiale overdracht

Elke ondernemer of bedrijfsleider, ongeacht sector, leiderschapsstijl of ambities, koestert op het einde van zijn of haar carrière dezelfde droom: een vlotte overdracht, aan de juiste opvolger en aan de juiste waarde.  Een mogelijk scenario voor die droom: de familiale overdracht. Voor veel ondernemers het summum: wat is er mooier dan zien hoe je eigen…

lees meer

Professionaliseren

Het jargon rond ondernemerschap staat bol van de containerbegrippen. Met stip op één: ‘professionaliseren’. Het is iets positief en we moeten het vroeg of laat allemaal doen, maar wat bedoelen we nu precies wanneer we de term opgooien in een gesprek? Professionaliseren, zo heb ik gemerkt, associëren we vaak met bestuurssystemen en structuren van grote,…

lees meer

Key business drivers: de data die ertoe doen

Stel: je wilt graag gewicht verliezen. Dan kan je een weegschaal aanschaffen en er elke dag op gaan staan. Je zal sowieso tijd verliezen, en wellicht ook je motivatie en geduld, maar kilo’s? Nee. Jouw exacte gewicht van die dag is immers gewoon een resultaat. Wil je het veranderen, dan moet je de juiste oorzaak…

lees meer

Delicate kwesties

De vrede bewaren doe je niet door te zwijgen Wanneer het gaat over delicate kwesties op de werkvloer, komt vaak hetzelfde bestofte advies bovendrijven: ‘hou werk en privé gescheiden.’ Maar daar hebben familiebedrijven natuurlijk niets aan. Werk en privé zijn er per definitie verstrengeld, en dat leidt zelfs in de beste familiebedrijven vroeg of laat…

lees meer

De authenticiteit-paradox

‘Wees jezelf.’ Geen advies dat zo vrijpostig wordt rondgestrooid als die twee woorden. Want authentiek zijn, daarmee kom je het verst. Toch? Wie van nature charismatisch en sociaal is, zal dat volmondig beamen. Wie introvert is van aard, prikkelgevoelig of meer dan gemiddeld nood heeft aan duidelijkheid, trekt wellicht een wenkbrauw op. Op professioneel vlak…

lees meer

Wat na verkoop?

De start van een familie-imperium, een overname of een plotse verkoop? Als ondernemer kan je de toekomst niet voorspellen, maar één ding staat vast: vroeg of laat geef je de fakkel door. Met euforie komt altijd (een beetje) rouw Misschien is het binnenkort, misschien ligt het nog jaren van je verwijderd: maar op een bepaald…

lees meer

Walk the talk

Elk bedrijf, ongeacht de grootte of eigendomsstructuur, is steeds op zoek naar een eigen verhaal om verbinding te maken met klanten, medewerkers en andere stakeholders. Wat is onze missie? Wie zijn we? Waar privébedrijven tussen ceo-wissels en koersveranderingen soms worstelen met dat vraagstuk, liggen waarden in een familiebedrijf voor de hand. Ze zijn als het…

lees meer

Waarom familiebedrijven en start-ups beter matchen dan je denkt

Een denkoefening. Als je denkt aan familiebedrijven en kmo’s, welke termen schieten je dan te binnen? Authentiek? Betrouwbaar? Sympathiek? Wat je ook hebt opgeschreven, de kans is klein dat we ‘innovatief’ in het rijtje vinden. Familiebedrijven die al generaties lang bestaan, krijgen soms de stempel ‘ouderwets’ opgeplakt, of ‘risico-avers’. Een foute veronderstelling, die rechtzetting verdient.…

lees meer

Een goede ondernemer denkt ook aan zichzelf

Wat als we je vertellen dat er een manier bestaat om je positieve energie te bewaren in uitdagende tijden? Een methode die je helpt om beter te focussen? Een techniek om je werkplezier te verhogen, die bovendien amper moeite kost? Veerkrachtig ondernemen is geen kernfysica. De sleutel is zo eenvoudig, dat we het al te…

lees meer

Hoe hak je knopen door?

Een kmo staat op het punt om nieuwe markten te betreden. Gaan ze voor een partnerschap? Of toch een overname? De bedrijfsleiding communiceert aan de medewerkers dat ze zich de komende weken zullen buigen over de groeistrategie. Ze vragen advies aan ervaringsdeskundigen, praten met betrokken personen en maken grondige financiële en organisatorische analyses. Op de…

lees meer

Bewust kiezen voor het familiebedrijf

Een jonge vrouw groeit op in een ondernemende familie. Haar vader, eigenaar en CEO van het familiebedrijf, heeft grote plannen voor zijn dochter. Of zo voelt ze het toch aan. ‘Later is dit allemaal voor jou.’ Hij zegt het haar al van zolang ze het zich kan herinneren. Waarom initiatief nemen altijd een goede keuze…

lees meer

Visualiseren is realiseren

Vraag een kind wat het later wil worden, en de kans is groot dat je meer krijgt dan een woord. Je krijgt meteen een hele film. Moeiteloos verzinnen ze bij hun droomberoep een garderobe, klanten en een ingericht kantoor. Ze verbeelden hun dromen concreet, tot in de kleinste details. Zo voelen zelfs de meest onrealistische…

lees meer

Vergeet de klik niet

In een familiaal bedrijf is een generatiewissel aan de gang. De moeder wil een stap terugzetten, maar haar dochter is pas afgestudeerd en de zoon wil eerst ervaring opdoen in een andere sector. De eigenares beslist een externe ceo aan te werven. Hij kan het operationele luik overnemen en de kinderen coachen in alle geledingen…

lees meer

Welke pet heb jij op?

Waarom niet alleen familiebedrijven worstelen met rolverwarring Een middelgrote familiale kmo in Vlaanderen. De vader is CEO, zijn zoon is financieel verantwoordelijke. Op vrijdagochtend hebben ze samen een afspraak met een belangrijke klant. De zoon komt te laat. Wanneer zijn vader hem daarop aanspreekt, wuift hij de opmerking lachend weg. ‘Sorry pa, ik ben gisteren…

lees meer

Werken in en aan jouw bedrijf

Herken je het fenomeen dat je, als zaakvoerder, op bureau komt: je opent je laptop en begint met het wegwerken van je mails. Je ontvangt nog wat telefoons van klanten en leveranciers. En sowieso doen er zich enkele interne zaken voor die dringend je aandacht opeisen. Ondertussen nog je team aansturen en tussendoor een sollicitant…

lees meer

De trainer van de atleet

Met brede schouders en rechte rug leid je dagelijks jouw troepen. Je wil geen blijk van angst of twijfel uitstralen. Dat zou alleen maar onrust veroorzaken. Toch zitten die gevoelens daar en weet je er niet altijd blijf mee. Voor leidinggevenden in corporate bedrijven werd er daarom ‘executive coaching’ in het leven geroepen. Een personal…

lees meer

Geen pottenkijkers in mijn organisatie

Elk bedrijf wordt geconfronteerd met uiteenlopende vraagstukken en uitdagingen. Vaak hebben kmo-eigenaars de neiging om hiervoor zelf de oplossing te zoeken. Al gauw gebeurt dit via een systeem van trial & error. Hoewel deze oplossing soms de juiste blijkt, is de zoektocht ernaar meestal een tijdrovende bezigheid waar veel middelen in kruipen. Dit terwijl er…

lees meer

De familiale kmo: een aantrekkelijke bruid

Ambitieus toptalent tewerkgesteld bij multinationals gaat al eens (meer dan je denkt) op zoek naar ruimere verantwoordelijkheden, met meer directe impact op de bedrijfsresultaten. Het doorstromen van deze high potentials naar de familiale kmo kan daarom heel verrijkend zijn. Een win-win voor beide partijen. Maar, nog te vaak zit de familiale kmo verscholen tussen het…

lees meer

Is de stichter van het bedrijf ook de groeimanager?

Onlangs zei een klant mij: “Fanny, ik denk dat ik in de weg sta van de groei van mijn eigen bedrijf”. Volbloed ondernemers krijgen vaak enkel adrenaline van het uitwerken van nieuwe  ideeën,  het verkennen van opportuniteiten en het installeren van een omgeving om hun ideeën om te zetten in business. Het implementeren van IT…

lees meer

Wat wil jij als eigenaar van een bedrijf?

Onlangs vertelde een ondernemer mij dat hij het advies kreeg om een raad van bestuur met externen op te zetten. Dit zou hem ondersteunen om het bedrijf naar een volgend niveau te brengen. Ik voelde dat de persoon er niet 100% achter stond, ondanks het goede advies. Vandaar stelde ik hem de vraag waarom hij…

lees meer

CARE: Crew, Customers and Cash

Als bedrijfsleider neem je vaak beslissingen in het onzekere. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Toch hebben we als ondernemers de verantwoordelijkheid om ons voor te bereiden en actie te ondernemen. Jouw team heeft meer dan ooit nood aan duidelijkheid, transparantie en een leider die er voor hen is. Voor, tijdens of na een…

lees meer