Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

Hoeveel aapjes heb jij op jouw rug?

Met ‘Who’s got the monkey?’ vroegen specialisten timemanagement zich een halve eeuw geleden al af of oversten niet te veel taken van teamleden op hun rug nemen. De vraag is relevanter dan ooit, maar hoe raak je verlost van die aapjes op jouw rug?

Stel: je bent op weg van de ene vergadering naar de andere, je bent gehaast. Op weg naar de meeting, spreekt een medewerker je aan met de woorden: ‘we hebben een probleem, vrees ik. Er is een klacht van een klant.’ Je stopt en luistert, maar vindt het moeilijk om meteen een pasklaar antwoord te bieden. ‘Weet je wat’, zeg je. ‘Ik denk er even over na en laat je nog iets weten.’ In de loop van de dag komen er almaar meer van die ‘problemen’ in jouw bakje terecht.

Herkenbaar? Je bent niet alleen. ‘Waarom is het dat managers steeds tijd tekort komen, terwijl hun medewerkers taken tekort komen? vroegen timemanagementspecialisten William Oncken jr. en Donald L. Wass zich in 1974 al af in de Harvard Business Review. Hun artikel over het onderwerp ‘Who’s got the monkey’ – een knipoog naar het Amerikaanse gezegde ‘To Have a Monkey on your back’, oftewel een vervelende last op de schouders – is een van de best gelezen stukken in de geschiedenis van het tijdschrift. Oncken en Wass durfden de vinger leggen op een pijnlijke wonde: bedrijfsleiders, zo stellen ze, dragen al te vaak de aapjes van hun werknemers op hun rug.

Niet jouw probleem

Hoe herken je nu precies een ‘aapje’ van iemand anders? ‘Je kan het best omschrijven als een actie of probleem dat aandacht moet krijgen of moet worden vrijgelaten zodat het uit ons leven verdwijnt’, schrijft businesscoach John Davidson. ‘Als leider kom je die elke dag tegen, maar als je niet oplet, nemen ze de hele werkdag over.’

In de praktijk kan het vanalles zijn: een medewerker die even zijn hoofd binnensteekt in jouw bureau om jouw fiat te vragen voor een project, een ‘snel vraagje’ via Slack of iemand die je aanspreekt aan de koffie-automaat over een klacht van een klant. Door aan te geven dat je het gaat bekijken, wordt jij verantwoordelijk voor de volgende stap. Het aapje, dat eigenlijk niet van jou is, springt zo op jouw rug. En zo gebeurt het dat je, na een lange dag hard werken, moet besluiten dat je eigenlijk helemaal niet hebt gedaan wat je vooropgesteld had om te doen. Als eigenaar is het jouw taak om de job van medewerkers te faciliteren, om hindernissen weg te nemen. Maar dat betekent niet dat je hun probleem moet overnemen. Zoals Oncken en Wass treffend stellen: ‘iemand die niet langer een probleem heeft, kun je niet helpen.’

Toegankelijk vs. beschikbaar

Hoe hou je de apen op jouw rug beperkt? Alles begint met de aapjes überhaupt herkennen, geen evidentie voor mensen die van nature graag initiatief nemen. Timemanagement start altijd met zelfinzicht. Hoe zag jouw afgelopen werkweek of werkdag eruit? Wat wou je doen? Heb je dat ook gedaan, of was je bezig met het oplossen van zaken die anderen op jouw bord brachten? Welke taken staan nog op jouw lijstje? Zijn dat allemaal jouw verantwoordelijkheden, of vallen die eigenlijk onder de job van een medewerker?

Eenmaal duidelijk welk aapje aan wie toebehoort, is het een kwestie van tijd afbakenen. Een ‘open door policy’ betekent dat iedereen in het bedrijf altijd toegankelijk is, dat is iets helemaal anders dan altijd beschikbaar zijn. Op die manier wordt iedereen constant gestoord’, schrijft productiviteitsexperte Maura Thomas. Elke medewerker, de baas voorop, zou duidelijk moeten aangeven wanneer hij of zij aanspreekbaar is en wanneer niet. Dat kan met een simpele boodschap – ‘als ik mijn koptelefoon op heb, word ik liever niet gestoord’- of duidelijke afspraken. Zo kun je communiceren dat medewerkers op vrijdagmiddag kunnen binnenlopen met vragen, maar ze op andere dagen beter een afspraak maken. Dat laatste is sowieso een goed idee bij aapjes van anderen die toch jouw aandacht vragen. Door ze in te plannen, kun je de tijd die je eraan besteedt beter afbakenen.

Durf jezelf ten slotte ook de vraag te stellen waarom medewerkers de nood voelen om voor het minste aan jouw mouw te trekken. Hebben ze onvoldoende zelfvertrouwen? Is het onduidelijk wat van hen wordt verwacht? Zijn ze bang om fouten te maken? Probeer meer te delegeren en vertrouw erop dat medewerkers het zelf kunnen afhandelen. Stimuleer teamleden om zelf initiatief te geven en geef regelmatig en helder feedback.

Empowerment

Even terug naar het voorbeeld van de boze klant. Hoe help je jouw medewerker, zonder zijn of haar aapje op de rug te nemen? In plaats van het probleem uit handen te nemen, kun je zeggen: ‘ik vertrouw op jouw oordeel’. Of: ‘aan welke oplossingen had jij gedacht?’ Heeft de medewerker in kwestie (nog) onvoldoende zelfvertrouwen om zelf de knoop door te hakken of volg je graag mee, dan kun je vragen om alvast enkele voorstellen uit te werken, die jullie dan samen de volgende dag zullen bespreken. In alle drie de gevallen is het de medewerker die de volgende stap moet nemen. Het aapje blijft zo bij zijn rechtmatige eigenaar.

Het klinkt misschien streng, maar in se draait het om empowerment. Door medewerkers te stimuleren om hun eigen aapjes te dragen, creëer je niet alleen meer tijd voor jouw eigen kerntaken, in dezelfde beweging krijgen medewerkers de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen. En daar vaart iedereen wel bij, weet ook Maura Thomas: ‘Wanneer je erin slaagt om jouw team zelfstandiger te laten werken, word je een betere leider en draag je  meer bij aan het succes van jouw bedrijf.’

Met ‘Who’s got the monkey?’ vroegen specialisten timemanagement zich een halve eeuw geleden al af of oversten niet te veel taken van teamleden op hun rug nemen. De vraag is relevanter dan ooit, maar hoe raak je verlost van die aapjes op jouw rug?

Stel: je bent op weg van de ene vergadering naar de andere, je bent gehaast. Op weg naar de meeting, spreekt een medewerker je aan met de woorden: ‘we hebben een probleem, vrees ik. Er is een klacht van een klant.’ Je stopt en luistert, maar vindt het moeilijk om meteen een pasklaar antwoord te bieden. ‘Weet je wat’, zeg je. ‘Ik denk er even over na en laat je nog iets weten.’ In de loop van de dag komen er almaar meer van die ‘problemen’ in jouw bakje terecht.

Herkenbaar? Je bent niet alleen. ‘Waarom is het dat managers steeds tijd tekort komen, terwijl hun medewerkers taken tekort komen? vroegen timemanagementspecialisten William Oncken jr. en Donald L. Wass zich in 1974 al af in de Harvard Business Review. Hun artikel over het onderwerp ‘Who’s got the monkey’ – een knipoog naar het Amerikaanse gezegde ‘To Have a Monkey on your back’, oftewel een vervelende last op de schouders – is een van de best gelezen stukken in de geschiedenis van het tijdschrift. Oncken en Wass durfden de vinger leggen op een pijnlijke wonde: bedrijfsleiders, zo stellen ze, dragen al te vaak de aapjes van hun werknemers op hun rug.

Niet jouw probleem

Hoe herken je nu precies een ‘aapje’ van iemand anders? ‘Je kan het best omschrijven als een actie of probleem dat aandacht moet krijgen of moet worden vrijgelaten zodat het uit ons leven verdwijnt’, schrijft businesscoach John Davidson. ‘Als leider kom je die elke dag tegen, maar als je niet oplet, nemen ze de hele werkdag over.’

In de praktijk kan het vanalles zijn: een medewerker die even zijn hoofd binnensteekt in jouw bureau om jouw fiat te vragen voor een project, een ‘snel vraagje’ via Slack of iemand die je aanspreekt aan de koffie-automaat over een klacht van een klant. Door aan te geven dat je het gaat bekijken, wordt jij verantwoordelijk voor de volgende stap. Het aapje, dat eigenlijk niet van jou is, springt zo op jouw rug. En zo gebeurt het dat je, na een lange dag hard werken, moet besluiten dat je eigenlijk helemaal niet hebt gedaan wat je vooropgesteld had om te doen. Als eigenaar is het jouw taak om de job van medewerkers te faciliteren, om hindernissen weg te nemen. Maar dat betekent niet dat je hun probleem moet overnemen. Zoals Oncken en Wass treffend stellen: ‘iemand die niet langer een probleem heeft, kun je niet helpen.’

Toegankelijk vs. beschikbaar

Hoe hou je de apen op jouw rug beperkt? Alles begint met de aapjes überhaupt herkennen, geen evidentie voor mensen die van nature graag initiatief nemen. Timemanagement start altijd met zelfinzicht. Hoe zag jouw afgelopen werkweek of werkdag eruit? Wat wou je doen? Heb je dat ook gedaan, of was je bezig met het oplossen van zaken die anderen op jouw bord brachten? Welke taken staan nog op jouw lijstje? Zijn dat allemaal jouw verantwoordelijkheden, of vallen die eigenlijk onder de job van een medewerker?

Eenmaal duidelijk welk aapje aan wie toebehoort, is het een kwestie van tijd afbakenen. Een ‘open door policy’ betekent dat iedereen in het bedrijf altijd toegankelijk is, dat is iets helemaal anders dan altijd beschikbaar zijn. Op die manier wordt iedereen constant gestoord’, schrijft productiviteitsexperte Maura Thomas. Elke medewerker, de baas voorop, zou duidelijk moeten aangeven wanneer hij of zij aanspreekbaar is en wanneer niet. Dat kan met een simpele boodschap – ‘als ik mijn koptelefoon op heb, word ik liever niet gestoord’- of duidelijke afspraken. Zo kun je communiceren dat medewerkers op vrijdagmiddag kunnen binnenlopen met vragen, maar ze op andere dagen beter een afspraak maken. Dat laatste is sowieso een goed idee bij aapjes van anderen die toch jouw aandacht vragen. Door ze in te plannen, kun je de tijd die je eraan besteedt beter afbakenen.

Durf jezelf ten slotte ook de vraag te stellen waarom medewerkers de nood voelen om voor het minste aan jouw mouw te trekken. Hebben ze onvoldoende zelfvertrouwen? Is het onduidelijk wat van hen wordt verwacht? Zijn ze bang om fouten te maken? Probeer meer te delegeren en vertrouw erop dat medewerkers het zelf kunnen afhandelen. Stimuleer teamleden om zelf initiatief te geven en geef regelmatig en helder feedback.

Empowerment

Even terug naar het voorbeeld van de boze klant. Hoe help je jouw medewerker, zonder zijn of haar aapje op de rug te nemen? In plaats van het probleem uit handen te nemen, kun je zeggen: ‘ik vertrouw op jouw oordeel’. Of: ‘aan welke oplossingen had jij gedacht?’ Heeft de medewerker in kwestie (nog) onvoldoende zelfvertrouwen om zelf de knoop door te hakken of volg je graag mee, dan kun je vragen om alvast enkele voorstellen uit te werken, die jullie dan samen de volgende dag zullen bespreken. In alle drie de gevallen is het de medewerker die de volgende stap moet nemen. Het aapje blijft zo bij zijn rechtmatige eigenaar.

Het klinkt misschien streng, maar in se draait het om empowerment. Door medewerkers te stimuleren om hun eigen aapjes te dragen, creëer je niet alleen meer tijd voor jouw eigen kerntaken, in dezelfde beweging krijgen medewerkers de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen. En daar vaart iedereen wel bij, weet ook Maura Thomas: ‘Wanneer je erin slaagt om jouw team zelfstandiger te laten werken, word je een betere leider en draag je  meer bij aan het succes van jouw bedrijf.’