Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

Roddelen

Roddelen is menselijk, maar het ene geheimpje is het andere niet. Met een open communicatie blijf je een toxische roddelcultuur steeds twee stappen voor.

Zo doorbreek je roddelen op de werkvloer (maar dat heb je niet van mij)

In het Rosicrucian Egyptian Museum in Californië ligt een tekst van 5000 jaar oud, die evengoed uit een hedendaags roddelblaadje kan komen. Het stukje gaat over de nachtelijke bezoekjes van een onbekende koning aan de woning van een van zijn generaals. Het huis waar, zo omschrijft de tekst meermaals, ‘geen echtgenote woont’.

Dat de oude Egyptenaren een handje weg hadden van roddelen, is al langer geweten. Uit verschillende artefacten blijkt dat ze niet alleen rapporteerden over politieke of economische feiten, maar net zo goed over homoseksualiteit, samenzweringen en overspel. 

Volgens evolutiebioloog Robin Dunbar gaat roddelen niet alleen terug tot de oude Egyptenaren, maar tot het begin van de mensheid. In zijn boek ‘Grooming, Gossip, and the Evolution of Language’ stelt hij dat mensapen taal, en meer specifiek roddelen, ontwikkelden als bindmiddel. De prehistorische achterklap verving zo het vlooien, omdat je het gemakkelijker in groep kan doen. 

Het nut van een nieuwtje

De theorie van Dunbar wordt niet door alle wetenschappers onderschreven, maar het staat vast dat roddelen een voorbeeld is van typisch en alomtegenwoordig menselijk gedrag. Roddelen, oftewel ongedwongen praten over niet-aanwezige derden, heeft enkele duidelijke functies. Dat was duizenden jaren geleden zo, en dat is vandaag niet anders.

Stel dat er in een bedrijf een medewerker stiekem de pluimen van het werk van een ander op zijn hoed steekt. Een collega die dat opmerkt zal misschien niet snel naar de bedrijfsleider stappen, uit angst om als klikspaan door te gaan. Maar de drempel om het op fluistertoon door te geven aan collega’s, is veel lager. Op die manier komt het ongewenste gedrag toch aan de oppervlakte. Iemand die opvangt dat er over hem of haar geroddeld wordt, zal waarschijnlijk meer op zijn tellen letten en minder egoïstisch gedrag vertonen. Voor iemand die last heeft van een stijgende werkdruk, kan het een manier zijn om te ontladen. Het belangrijkste pluspunt: roddelen zorgt voor sociale cohesie. Samen een geheimpje delen of een grappige bijnaam voor de chef verzinnen, creëert verbinding. 

Is de negatieve bijklank van roddelen dan onterecht? Niet helemaal. De chef onder collega’s ‘de beer’ noemen omdat hij knorrig overkomt, is onschuldig. Consequent een bepaalde collega viseren, is dat niet. Daarbij is een roddelcultuur vaak een teken aan de wand van een dieper probleem. Wanneer personeel in het duister wordt gelaten over belangrijke thema’s, gaan ze zelf de leemte opvullen met geruchten en aannames. Op die manier kan onrust en onvrede broeien, wat zorgt voor een toxische werkcultuur.

Hoe reageren op roddels?

Hoe zorg je ervoor dat een roddelcultuur in een bedrijf niet ontspoort? Vang je een roddel op, dan is het belangrijk om er gepast op te reageren. De eerste vraag die je jezelf moet stellen: zit hier een legitieme zorg onder? Stel dat er geroddeld wordt over een collega die 6 maanden uit is als gevolg van een burn-out. Dan kan het goed zijn dat de roddelende medewerkers zich zorgen maken over hoe ze de komende maanden moeten overbruggen of dat ze met frustraties zitten over een stijgende werklast. In zo’n geval is het goed om een open forum te creëren. Ga niet mee in de roddel, maar toon erkenning voor de gevoelens die eronder zitten en probeer zo duidelijk mogelijk te communiceren. ‘Ja, deze collega zal 6 maanden afwezig zijn, om terechte redenen. Het zal niet gemakkelijk zijn om het werk op te vangen, maar we hebben een plan van aanpak.’

Wanneer het kwaadspreken zich richt op één persoon of er geen sprake is van een legitieme bezorgdheid, dan neigt roddelen snel naar pesten. Op zo’n moment is het jouw taak als bedrijfsleider om hier kordaat tegen op te treden. Probeer geen partij te kiezen, maar trek duidelijke grenzen. Wees duidelijk over het feit dat zo’n gedrag niet wordt getolereerd in jouw organisatie.

Niet alle nieuwtjes die achter de rug van de bedrijfsleider circuleren, gaan gepaard met slechte bedoelingen of dieper liggende bezorgdheden. Een bijnaam, wat onschuldig beklag over de soms korte mailtjes of lange speeches: zo’n zaken zijn heel onschuldig. Meer zelfs, dit soort roddels werkt prima als bindmiddel in een team. Laat zo’n onschuldig geheim gerust circuleren in de organisatie of verwijs ernaar met een knipoog of kwinkslag. Het zal de sfeer alleen ten goede komen.

Constructief roddelen 

Waar mensen zijn, wordt geroddeld. Een werkplek roddelvrij maken, is onhaalbaar en onwenselijk. Maar het is wel belangrijk om uitwassen voor te blijven. Dat doe je door de wortels van toxische roddels weg te nemen: onzekerheid. In elke organisatie moeten soms moeilijke beslissingen genomen worden. Dan eerlijk en helder communiceren vraagt moed, maar smoort ook meteen destructieve aannames.

Neem bijvoorbeeld een ambitieuze junior manager, die omwille van cashflowproblemen geen promotie kan maken. Je kan als bedrijfsleider hopen dat hij of zij in het evaluatiegesprek het onderwerp niet aansnijdt, of je kan er net zelf over beginnen. Erkennen dat hij of zij talent heeft en dat je hem of haar graag meer verantwoordelijkheden zou geven, maar dat er nu geen financiële ruimte is. Die eerlijke boodschap is heel sterk. Je anticipeert op eventuele frustraties en geeft ruimte om te ventileren, waardoor de manager veel minder de neiging zal hebben om achteraf zijn of haar gal te spuwen bij collega’s. 

Naast helder communiceren, is het belangrijk om medewerkers aan te moedigen elkaar ook als mensen te leren kennen. Een drink na het werk, teambuilding bij gelegenheid of een gedeelde lunch klinken misschien niet-prioritair of zelfs soft, maar het zijn net die momenten waarop we collega’s beter leren kennen en leren appreciëren als persoon. Over mensen voor wie we empathie voelen, zullen we veel minder kwaadspreken.

Last but not least: besef dat je als bedrijfsleider het wandelend uithangbord bent van de waarden in jouw bedrijf. Roddel constructief: wanneer je praat over iemand die er niet bij is, focus dan op positieve zaken. Durf moeilijke boodschappen brengen en hou medewerkers niet in het ongewisse, maar betrek hen bij wat er gebeurt in het bedrijf.  

De beste manier om een open, gezonde communicatie in jouw bedrijf te implementeren, is door het zelf voor te doen. 

Roddelen is menselijk, maar het ene geheimpje is het andere niet. Met een open communicatie blijf je een toxische roddelcultuur steeds twee stappen voor.

Zo doorbreek je roddelen op de werkvloer (maar dat heb je niet van mij)

In het Rosicrucian Egyptian Museum in Californië ligt een tekst van 5000 jaar oud, die evengoed uit een hedendaags roddelblaadje kan komen. Het stukje gaat over de nachtelijke bezoekjes van een onbekende koning aan de woning van een van zijn generaals. Het huis waar, zo omschrijft de tekst meermaals, ‘geen echtgenote woont’.

Dat de oude Egyptenaren een handje weg hadden van roddelen, is al langer geweten. Uit verschillende artefacten blijkt dat ze niet alleen rapporteerden over politieke of economische feiten, maar net zo goed over homoseksualiteit, samenzweringen en overspel. 

Volgens evolutiebioloog Robin Dunbar gaat roddelen niet alleen terug tot de oude Egyptenaren, maar tot het begin van de mensheid. In zijn boek ‘Grooming, Gossip, and the Evolution of Language’ stelt hij dat mensapen taal, en meer specifiek roddelen, ontwikkelden als bindmiddel. De prehistorische achterklap verving zo het vlooien, omdat je het gemakkelijker in groep kan doen. 

Het nut van een nieuwtje

De theorie van Dunbar wordt niet door alle wetenschappers onderschreven, maar het staat vast dat roddelen een voorbeeld is van typisch en alomtegenwoordig menselijk gedrag. Roddelen, oftewel ongedwongen praten over niet-aanwezige derden, heeft enkele duidelijke functies. Dat was duizenden jaren geleden zo, en dat is vandaag niet anders.

Stel dat er in een bedrijf een medewerker stiekem de pluimen van het werk van een ander op zijn hoed steekt. Een collega die dat opmerkt zal misschien niet snel naar de bedrijfsleider stappen, uit angst om als klikspaan door te gaan. Maar de drempel om het op fluistertoon door te geven aan collega’s, is veel lager. Op die manier komt het ongewenste gedrag toch aan de oppervlakte. Iemand die opvangt dat er over hem of haar geroddeld wordt, zal waarschijnlijk meer op zijn tellen letten en minder egoïstisch gedrag vertonen. Voor iemand die last heeft van een stijgende werkdruk, kan het een manier zijn om te ontladen. Het belangrijkste pluspunt: roddelen zorgt voor sociale cohesie. Samen een geheimpje delen of een grappige bijnaam voor de chef verzinnen, creëert verbinding. 

Is de negatieve bijklank van roddelen dan onterecht? Niet helemaal. De chef onder collega’s ‘de beer’ noemen omdat hij knorrig overkomt, is onschuldig. Consequent een bepaalde collega viseren, is dat niet. Daarbij is een roddelcultuur vaak een teken aan de wand van een dieper probleem. Wanneer personeel in het duister wordt gelaten over belangrijke thema’s, gaan ze zelf de leemte opvullen met geruchten en aannames. Op die manier kan onrust en onvrede broeien, wat zorgt voor een toxische werkcultuur.

Hoe reageren op roddels?

Hoe zorg je ervoor dat een roddelcultuur in een bedrijf niet ontspoort? Vang je een roddel op, dan is het belangrijk om er gepast op te reageren. De eerste vraag die je jezelf moet stellen: zit hier een legitieme zorg onder? Stel dat er geroddeld wordt over een collega die 6 maanden uit is als gevolg van een burn-out. Dan kan het goed zijn dat de roddelende medewerkers zich zorgen maken over hoe ze de komende maanden moeten overbruggen of dat ze met frustraties zitten over een stijgende werklast. In zo’n geval is het goed om een open forum te creëren. Ga niet mee in de roddel, maar toon erkenning voor de gevoelens die eronder zitten en probeer zo duidelijk mogelijk te communiceren. ‘Ja, deze collega zal 6 maanden afwezig zijn, om terechte redenen. Het zal niet gemakkelijk zijn om het werk op te vangen, maar we hebben een plan van aanpak.’

Wanneer het kwaadspreken zich richt op één persoon of er geen sprake is van een legitieme bezorgdheid, dan neigt roddelen snel naar pesten. Op zo’n moment is het jouw taak als bedrijfsleider om hier kordaat tegen op te treden. Probeer geen partij te kiezen, maar trek duidelijke grenzen. Wees duidelijk over het feit dat zo’n gedrag niet wordt getolereerd in jouw organisatie.

Niet alle nieuwtjes die achter de rug van de bedrijfsleider circuleren, gaan gepaard met slechte bedoelingen of dieper liggende bezorgdheden. Een bijnaam, wat onschuldig beklag over de soms korte mailtjes of lange speeches: zo’n zaken zijn heel onschuldig. Meer zelfs, dit soort roddels werkt prima als bindmiddel in een team. Laat zo’n onschuldig geheim gerust circuleren in de organisatie of verwijs ernaar met een knipoog of kwinkslag. Het zal de sfeer alleen ten goede komen.

Constructief roddelen 

Waar mensen zijn, wordt geroddeld. Een werkplek roddelvrij maken, is onhaalbaar en onwenselijk. Maar het is wel belangrijk om uitwassen voor te blijven. Dat doe je door de wortels van toxische roddels weg te nemen: onzekerheid. In elke organisatie moeten soms moeilijke beslissingen genomen worden. Dan eerlijk en helder communiceren vraagt moed, maar smoort ook meteen destructieve aannames.

Neem bijvoorbeeld een ambitieuze junior manager, die omwille van cashflowproblemen geen promotie kan maken. Je kan als bedrijfsleider hopen dat hij of zij in het evaluatiegesprek het onderwerp niet aansnijdt, of je kan er net zelf over beginnen. Erkennen dat hij of zij talent heeft en dat je hem of haar graag meer verantwoordelijkheden zou geven, maar dat er nu geen financiële ruimte is. Die eerlijke boodschap is heel sterk. Je anticipeert op eventuele frustraties en geeft ruimte om te ventileren, waardoor de manager veel minder de neiging zal hebben om achteraf zijn of haar gal te spuwen bij collega’s. 

Naast helder communiceren, is het belangrijk om medewerkers aan te moedigen elkaar ook als mensen te leren kennen. Een drink na het werk, teambuilding bij gelegenheid of een gedeelde lunch klinken misschien niet-prioritair of zelfs soft, maar het zijn net die momenten waarop we collega’s beter leren kennen en leren appreciëren als persoon. Over mensen voor wie we empathie voelen, zullen we veel minder kwaadspreken.

Last but not least: besef dat je als bedrijfsleider het wandelend uithangbord bent van de waarden in jouw bedrijf. Roddel constructief: wanneer je praat over iemand die er niet bij is, focus dan op positieve zaken. Durf moeilijke boodschappen brengen en hou medewerkers niet in het ongewisse, maar betrek hen bij wat er gebeurt in het bedrijf.  

De beste manier om een open, gezonde communicatie in jouw bedrijf te implementeren, is door het zelf voor te doen.