Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

Professionaliseren

Het jargon rond ondernemerschap staat bol van de containerbegrippen. Met stip op één: ‘professionaliseren’. Het is iets positief en we moeten het vroeg of laat allemaal doen, maar wat bedoelen we nu precies wanneer we de term opgooien in een gesprek?

Professionaliseren, zo heb ik gemerkt, associëren we vaak met bestuurssystemen en structuren van grote, gevestigde bedrijven. Professioneel betekent in dat opzicht dus vooral ‘doen zoals de bedrijven uit de boekjes het doen’. Maar die benadering doet de term tekort. Meer zelfs: ze doet jouw bedrijf tekort. 

Special sauce

Jonge familiebedrijven of kmo’s die door de eigenaar geleid worden, hebben vaak korte communicatielijnen en een informeel beslissingsproces. Hun samenwerkingen zijn veelal gestoeld op vertrouwen. Meer dan contracten of geschreven afspraken, vormen gedrevenheid en visie het belangrijkste bindingsmiddel. We associëren die informele werking niet met professionaliteit, maar ze bevat elementen van onschatbare waarde. 

Het is precies die sfeer en gedrevenheid die ondernemingen uniek maken in de markt. Of zoals de managing director van Boston Consulting Group het treffend samenvat: de ‘special sauce’. Alleen: bedrijven evolueren. Misschien komt er kans om te internationaliseren, misschien neemt de complexiteit van de werking toe of groeit de nood aan talent: vroeg of laat komt de nood om te structureren, externen te betrekken en de communicatie te formaliseren. 

Anders gezegd: wie zichzelf serieus neemt, zal vroeg of laat professionaliseren. Maar wanneer je methodes en structuren gaat invoeren ‘omdat grote bedrijven het zo doen’, dan riskeer je de special sauce te verliezen die jouw bedrijf bijzonder maakt. 

Balans

Professionaliseren is het bedrijf op een meer formele manier managen, een HR-beleid uittekenen en voorspelbaarheid brengen in de manier waarop jullie werken. Maar, en dat is belangrijk, het dient allemaal een duidelijk doel: jouw bedrijf naar de volgende fase loodsen. Dat doe je niet door eenheidsworst te creëren, maar door net de werking en visie te behouden die jouw bedrijf uniek maken.

Matuur worden gaat, met name voor familiebedrijven, over het vinden van balans. Jullie willen enerzijds jullie waarden, eigenzinnige werking en uitgesproken visie bewaren en bewaken, maar anderzijds ook structuren installeren die ervoor moeten zorgen dat bepaalde processen soepeler verlopen. 

Stap voor stap

Hoe waak je over die balans? Hoe schaal je een niveau hoger, zonder onderweg te verliezen wat jullie bijzonder maakt? Start met kijken naar wat er is. Wat draagt iedereen bij? Probeer die talenten en verantwoordelijkheden te vervatten in rollen. Wie speelt welke rol(len)? En in welke van die rollen zijn ze onmisbaar of maken ze verschil?

Neem een familiebedrijf waar de oprichter al jaren persoonlijk de contacten met de klanten onderhoudt. Die sterkte vertrouwensband is dé grote sterkte van het bedrijf.  

Op basis van die vaststellingen kan je vervolgens formaliseren, delegeren en multipliceren. De bedrijfsleider in ons voorbeeld zou zich kunnen concentreren op de dagelijkse werking en het groeiende klantenbestand overlaten aan een nieuw salesteam. Maar zo creëer je een grote breuk met het verleden. Beter is om de karakteristieke eigenschappen als uitgangspunt te nemen voor de rolverdeling. In dit geval: de oprichter wordt verantwoordelijk voor de lopende klantenrelaties. Voor nieuwe klanten worden nieuwe salespersonen aangeworven, die de oprichter zal begeleiden als mentor. Zo kan het bedrijf groeien, zonder in te boeten aan eigenheid.

De derde stap is het opentrekken van het management. Ontdubbel de verantwoordelijkheden, betrek externen en zorg voor voldoende ruimte zodat iedereen zijn verantwoordelijkheid kan opnemen. In ons voorbeeld kan het familiebedrijf een externe ceo aan boord halen, die de dagelijkse leiding voor zijn of haar rekening neemt. Zo heeft de oprichter ruimte om zich toe te leggen op de klantenrelaties. 

Belangrijk: een professioneel management staat niet gelijk aan starre bureaucratie. Zijn sparren en snel beslissen jullie sterktes? Hou vast aan die flexibiliteit. Verbreed ook jullie informele communicatie. Werden belangrijke beslissingen tot nu genomen op een wekelijkse lunch of ontstaan de meest creatieve ideeën aan de koffiemachine? Bewaar die dynamiek, betrek nieuwe medewerkers. Wis de informaliteit en flexibiliteit niet uit, maar speel ze uit als troeven. 

Dynamiek van de envelop

‘Professioneel’ betekent niet de dingen doen zoals andere, grote bedrijven. Het is gezond boerenverstand: wat maakt ons wie we zijn? Hoe doen we het vandaag? Hoe kunnen we dat optimaliseren? Dat wil niet zeggen dat alles overboord moet. Het gaat om het vinden van de juiste balans: behoud wat goed is, verbeter wat efficiënter kan.

Weinig bedrijven starten met strakke structuren, duidelijke rollen en een voorspelbare werking. Ondernemingen beginnen veel vaker aan de keukentafel, onder vrienden of familie, de afspraken of het businessplan op de achterkant van een gebruikte envelop. Wanneer de trein begint te rijden en een meer gestructureerde werking zich opdringt, is het kunst om het unieke dat jullie vast hadden aan die keukentafel, niet te verliezen. 

Het jargon rond ondernemerschap staat bol van de containerbegrippen. Met stip op één: ‘professionaliseren’. Het is iets positief en we moeten het vroeg of laat allemaal doen, maar wat bedoelen we nu precies wanneer we de term opgooien in een gesprek?

Professionaliseren, zo heb ik gemerkt, associëren we vaak met bestuurssystemen en structuren van grote, gevestigde bedrijven. Professioneel betekent in dat opzicht dus vooral ‘doen zoals de bedrijven uit de boekjes het doen’. Maar die benadering doet de term tekort. Meer zelfs: ze doet jouw bedrijf tekort. 

Special sauce

Jonge familiebedrijven of kmo’s die door de eigenaar geleid worden, hebben vaak korte communicatielijnen en een informeel beslissingsproces. Hun samenwerkingen zijn veelal gestoeld op vertrouwen. Meer dan contracten of geschreven afspraken, vormen gedrevenheid en visie het belangrijkste bindingsmiddel. We associëren die informele werking niet met professionaliteit, maar ze bevat elementen van onschatbare waarde. 

Het is precies die sfeer en gedrevenheid die ondernemingen uniek maken in de markt. Of zoals de managing director van Boston Consulting Group het treffend samenvat: de ‘special sauce’. Alleen: bedrijven evolueren. Misschien komt er kans om te internationaliseren, misschien neemt de complexiteit van de werking toe of groeit de nood aan talent: vroeg of laat komt de nood om te structureren, externen te betrekken en de communicatie te formaliseren. 

Anders gezegd: wie zichzelf serieus neemt, zal vroeg of laat professionaliseren. Maar wanneer je methodes en structuren gaat invoeren ‘omdat grote bedrijven het zo doen’, dan riskeer je de special sauce te verliezen die jouw bedrijf bijzonder maakt. 

Balans

Professionaliseren is het bedrijf op een meer formele manier managen, een HR-beleid uittekenen en voorspelbaarheid brengen in de manier waarop jullie werken. Maar, en dat is belangrijk, het dient allemaal een duidelijk doel: jouw bedrijf naar de volgende fase loodsen. Dat doe je niet door eenheidsworst te creëren, maar door net de werking en visie te behouden die jouw bedrijf uniek maken.

Matuur worden gaat, met name voor familiebedrijven, over het vinden van balans. Jullie willen enerzijds jullie waarden, eigenzinnige werking en uitgesproken visie bewaren en bewaken, maar anderzijds ook structuren installeren die ervoor moeten zorgen dat bepaalde processen soepeler verlopen. 

Stap voor stap

Hoe waak je over die balans? Hoe schaal je een niveau hoger, zonder onderweg te verliezen wat jullie bijzonder maakt? Start met kijken naar wat er is. Wat draagt iedereen bij? Probeer die talenten en verantwoordelijkheden te vervatten in rollen. Wie speelt welke rol(len)? En in welke van die rollen zijn ze onmisbaar of maken ze verschil?

Neem een familiebedrijf waar de oprichter al jaren persoonlijk de contacten met de klanten onderhoudt. Die sterkte vertrouwensband is dé grote sterkte van het bedrijf.  

Op basis van die vaststellingen kan je vervolgens formaliseren, delegeren en multipliceren. De bedrijfsleider in ons voorbeeld zou zich kunnen concentreren op de dagelijkse werking en het groeiende klantenbestand overlaten aan een nieuw salesteam. Maar zo creëer je een grote breuk met het verleden. Beter is om de karakteristieke eigenschappen als uitgangspunt te nemen voor de rolverdeling. In dit geval: de oprichter wordt verantwoordelijk voor de lopende klantenrelaties. Voor nieuwe klanten worden nieuwe salespersonen aangeworven, die de oprichter zal begeleiden als mentor. Zo kan het bedrijf groeien, zonder in te boeten aan eigenheid.

De derde stap is het opentrekken van het management. Ontdubbel de verantwoordelijkheden, betrek externen en zorg voor voldoende ruimte zodat iedereen zijn verantwoordelijkheid kan opnemen. In ons voorbeeld kan het familiebedrijf een externe ceo aan boord halen, die de dagelijkse leiding voor zijn of haar rekening neemt. Zo heeft de oprichter ruimte om zich toe te leggen op de klantenrelaties. 

Belangrijk: een professioneel management staat niet gelijk aan starre bureaucratie. Zijn sparren en snel beslissen jullie sterktes? Hou vast aan die flexibiliteit. Verbreed ook jullie informele communicatie. Werden belangrijke beslissingen tot nu genomen op een wekelijkse lunch of ontstaan de meest creatieve ideeën aan de koffiemachine? Bewaar die dynamiek, betrek nieuwe medewerkers. Wis de informaliteit en flexibiliteit niet uit, maar speel ze uit als troeven. 

Dynamiek van de envelop

‘Professioneel’ betekent niet de dingen doen zoals andere, grote bedrijven. Het is gezond boerenverstand: wat maakt ons wie we zijn? Hoe doen we het vandaag? Hoe kunnen we dat optimaliseren? Dat wil niet zeggen dat alles overboord moet. Het gaat om het vinden van de juiste balans: behoud wat goed is, verbeter wat efficiënter kan.

Weinig bedrijven starten met strakke structuren, duidelijke rollen en een voorspelbare werking. Ondernemingen beginnen veel vaker aan de keukentafel, onder vrienden of familie, de afspraken of het businessplan op de achterkant van een gebruikte envelop. Wanneer de trein begint te rijden en een meer gestructureerde werking zich opdringt, is het kunst om het unieke dat jullie vast hadden aan die keukentafel, niet te verliezen.