Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

Key business drivers: de data die ertoe doen

Stel: je wilt graag gewicht verliezen. Dan kan je een weegschaal aanschaffen en er elke dag op gaan staan. Je zal sowieso tijd verliezen, en wellicht ook je motivatie en geduld, maar kilo’s? Nee. Jouw exacte gewicht van die dag is immers gewoon een resultaat. Wil je het veranderen, dan moet je de juiste oorzaak kennen en aanpakken: hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je eet.

Waarom resultaten ons weinig leren over succes

Bovenstaand voorbeeld vinden we niet meer dan logisch, maar toch maken veel bedrijfsleiders dezelfde fout als het gaat over hun onderneming. Ze meten en analyseren verkoopcijfers, omzetcijfers, het aantal klanten, kosten,… en geloven dat die kennis leidt tot doordachte zakelijke beslissingen. Maar eigenlijk leren die cijfers hen weinig over risico’s, groeistrategieën of waardecreatie. Financiële resultaten zijn, net als het cijfer op de weegschaal, resultaten. Een bedrijf goed managen vraagt inzicht in de calorieën, de oorzaken: de key business drivers.

Wat is het?

Key business drivers (KBD) zijn die grondstoffen, activiteiten of processen die de waarde van een bedrijf sturen en de groei stuwen. Kort door de bocht: de elementen die ervoor zorgen dat je het potentieel van jouw businessmodel waarmaakt, toegevoegde waarde creëert en geld verdient. 

Deze drivers kunnen cijfers zijn, zoals bijvoorbeeld het aantal afspraken die verkopers inplannen, maar ook andere, minder tastbare zaken. Denk bijvoorbeeld aan menselijk kapitaal zoals getalenteerde appontwikkelaars of een goede adviesraad, de perceptie van jouw merk of de motivatie van werknemers. 

Sommige key business drivers heb je als ondernemer zelf in de hand (intern), andere liggen buiten jouw controle (extern). Zo kunnen pakweg de prijzen van grondstoffen, politieke stabiliteit in het land waar je produceert of een pandemie een significante impact hebben op de waarde en groei van jouw bedrijf.

Voor een startende onderneming zijn de key business drivers meestal helder en gemakkelijk te bepalen. Maar naarmate een bedrijf groeit in complexiteit, wordt het moeilijker om ze te identificeren. Key business drivers evolueren. Wat 10 jaar geleden de waarde bepaalde van jouw bedrijf, kan aan belang verliezen. Net zoals nieuwe factoren plots een bepalende rol kunnen spelen.

Hoe identificeren?

Voor alle bedrijven, groot of klein, met of zonder groeiambities, is het waardevol om de key business drivers te identificeren en te monitoren. Het laat je toe om risico’s te managen en efficiënt doelen na te streven. Of het nu gaat om omzet verhogen, het bereiken van een bepaalde doelgroep of duurzame groei: de key business drivers zijn de knoppen die jouw bedrijf sturen. Maar hoe weet je waar ze precies zitten? Deze vijf vragen vormen een goede start om de belangrijkste te identificeren:

  1. Wat zorgt ervoor dat ik omzet draai met mijn bedrijf? Welke elementen sturen mijn winst?
  2. Wat bepaalt mijn kosten?
  3. Hoe realiseer ik cashflow?
  4. Wat maakt dat mijn klanten tevreden zijn?
  5. Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers blijven?

In de praktijk

Neem twee bedrijven: een grote koekjesfabrikant en een artisanale patisserie. Als het gaat om financiële parameters, meten ze wellicht dezelfde zaken: hun omzet, aantal klanten en grondstofprijzen. Maar zijn dat ook de key business drivers? 

Wat maakt dat de koekjesfabrikant een (hogere) omzet draait? Grote volumes van hetzelfde koekje. Op die manier hoeven medewerkers de machines niet continu opnieuw in te stellen en halen ze grotere winstmarges. Wat bepaalt hun kost? En optimale uptime van hun machines. Voor de cashflow is het dan weer belangrijk om just-in-time te produceren, zodat ze geen grote voorraden moeten financieren. Ook klanttevredenheid hangt samen met een optimale productie: verse koekjes zorgen voor blije klanten. Voor hun medewerkers zijn opleidingen dan weer essentieel: hoe meer allround opgeleid, hoe meer variatie in het werk.

Dan naar de patissier. Voor hen spelen volumes minder een rol. Ze focussen op exclusiviteit en kwaliteit. Daardoor trekken ze een bepaald publiek aan, zoals upscale hotels of restaurants. Hoe geraffineerder het smakenpalet en ontwerp, hoe hoger de marge. En de kosten? Ingrediënten worden aangekocht volgens order, werkuren doorgerekend aan de klant. 

Is voor de koekjesfabrikant het gegarandeerde volume bij grote retailers een belangrijke key business driver is, zal voor de patissier de aandacht moeten liggen bij het opbouwen van een netwerk van personen die graag exclusieve, gepersonaliseerde producten aanbieden en bereid zijn om te investeren in een bijzonder ontwerp.

Onder de motorkap

Net zoals niet elke chauffeur ook garagist moet zijn, hoef je als ondernemer niet op de hoogte te zijn van elk technisch, strategisch of financieel detail van jouw bedrijf. Maar net zoals de chauffeur, moet je wél weten welke cijfers op het dashboard maken dat de auto vlot blijft rijden. 

Zorg er met andere woorden voor dat je naast de gangbare financiële resultaten, ook steeds kan opsommen wat nu precies de drijfveren zijn van duurzame groei voor jouw onderneming. Dat inzicht laat je toe om beter te beslissen over investeringen, knopen door te hakken en concrete doelen te stellen voor de toekomst.

Stel: je wilt graag gewicht verliezen. Dan kan je een weegschaal aanschaffen en er elke dag op gaan staan. Je zal sowieso tijd verliezen, en wellicht ook je motivatie en geduld, maar kilo’s? Nee. Jouw exacte gewicht van die dag is immers gewoon een resultaat. Wil je het veranderen, dan moet je de juiste oorzaak kennen en aanpakken: hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je eet.

Waarom resultaten ons weinig leren over succes

Bovenstaand voorbeeld vinden we niet meer dan logisch, maar toch maken veel bedrijfsleiders dezelfde fout als het gaat over hun onderneming. Ze meten en analyseren verkoopcijfers, omzetcijfers, het aantal klanten, kosten,… en geloven dat die kennis leidt tot doordachte zakelijke beslissingen. Maar eigenlijk leren die cijfers hen weinig over risico’s, groeistrategieën of waardecreatie. Financiële resultaten zijn, net als het cijfer op de weegschaal, resultaten. Een bedrijf goed managen vraagt inzicht in de calorieën, de oorzaken: de key business drivers.

Wat is het?

Key business drivers (KBD) zijn die grondstoffen, activiteiten of processen die de waarde van een bedrijf sturen en de groei stuwen. Kort door de bocht: de elementen die ervoor zorgen dat je het potentieel van jouw businessmodel waarmaakt, toegevoegde waarde creëert en geld verdient. 

Deze drivers kunnen cijfers zijn, zoals bijvoorbeeld het aantal afspraken die verkopers inplannen, maar ook andere, minder tastbare zaken. Denk bijvoorbeeld aan menselijk kapitaal zoals getalenteerde appontwikkelaars of een goede adviesraad, de perceptie van jouw merk of de motivatie van werknemers. 

Sommige key business drivers heb je als ondernemer zelf in de hand (intern), andere liggen buiten jouw controle (extern). Zo kunnen pakweg de prijzen van grondstoffen, politieke stabiliteit in het land waar je produceert of een pandemie een significante impact hebben op de waarde en groei van jouw bedrijf.

Voor een startende onderneming zijn de key business drivers meestal helder en gemakkelijk te bepalen. Maar naarmate een bedrijf groeit in complexiteit, wordt het moeilijker om ze te identificeren. Key business drivers evolueren. Wat 10 jaar geleden de waarde bepaalde van jouw bedrijf, kan aan belang verliezen. Net zoals nieuwe factoren plots een bepalende rol kunnen spelen.

Hoe identificeren?

Voor alle bedrijven, groot of klein, met of zonder groeiambities, is het waardevol om de key business drivers te identificeren en te monitoren. Het laat je toe om risico’s te managen en efficiënt doelen na te streven. Of het nu gaat om omzet verhogen, het bereiken van een bepaalde doelgroep of duurzame groei: de key business drivers zijn de knoppen die jouw bedrijf sturen. Maar hoe weet je waar ze precies zitten? Deze vijf vragen vormen een goede start om de belangrijkste te identificeren:

  1. Wat zorgt ervoor dat ik omzet draai met mijn bedrijf? Welke elementen sturen mijn winst?
  2. Wat bepaalt mijn kosten?
  3. Hoe realiseer ik cashflow?
  4. Wat maakt dat mijn klanten tevreden zijn?
  5. Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers blijven?

In de praktijk

Neem twee bedrijven: een grote koekjesfabrikant en een artisanale patisserie. Als het gaat om financiële parameters, meten ze wellicht dezelfde zaken: hun omzet, aantal klanten en grondstofprijzen. Maar zijn dat ook de key business drivers? 

Wat maakt dat de koekjesfabrikant een (hogere) omzet draait? Grote volumes van hetzelfde koekje. Op die manier hoeven medewerkers de machines niet continu opnieuw in te stellen en halen ze grotere winstmarges. Wat bepaalt hun kost? En optimale uptime van hun machines. Voor de cashflow is het dan weer belangrijk om just-in-time te produceren, zodat ze geen grote voorraden moeten financieren. Ook klanttevredenheid hangt samen met een optimale productie: verse koekjes zorgen voor blije klanten. Voor hun medewerkers zijn opleidingen dan weer essentieel: hoe meer allround opgeleid, hoe meer variatie in het werk.

Dan naar de patissier. Voor hen spelen volumes minder een rol. Ze focussen op exclusiviteit en kwaliteit. Daardoor trekken ze een bepaald publiek aan, zoals upscale hotels of restaurants. Hoe geraffineerder het smakenpalet en ontwerp, hoe hoger de marge. En de kosten? Ingrediënten worden aangekocht volgens order, werkuren doorgerekend aan de klant. 

Is voor de koekjesfabrikant het gegarandeerde volume bij grote retailers een belangrijke key business driver is, zal voor de patissier de aandacht moeten liggen bij het opbouwen van een netwerk van personen die graag exclusieve, gepersonaliseerde producten aanbieden en bereid zijn om te investeren in een bijzonder ontwerp.

Onder de motorkap

Net zoals niet elke chauffeur ook garagist moet zijn, hoef je als ondernemer niet op de hoogte te zijn van elk technisch, strategisch of financieel detail van jouw bedrijf. Maar net zoals de chauffeur, moet je wél weten welke cijfers op het dashboard maken dat de auto vlot blijft rijden. 

Zorg er met andere woorden voor dat je naast de gangbare financiële resultaten, ook steeds kan opsommen wat nu precies de drijfveren zijn van duurzame groei voor jouw onderneming. Dat inzicht laat je toe om beter te beslissen over investeringen, knopen door te hakken en concrete doelen te stellen voor de toekomst.