Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

Geen pottenkijkers in mijn organisatie

Elk bedrijf wordt geconfronteerd met uiteenlopende vraagstukken en uitdagingen. Vaak hebben kmo-eigenaars de neiging om hiervoor zelf de oplossing te zoeken. Al gauw gebeurt dit via een systeem van trial & error. Hoewel deze oplossing soms de juiste blijkt, is de zoektocht ernaar meestal een tijdrovende bezigheid waar veel middelen in kruipen. Dit terwijl er zoveel expertise beschikbaar is in de markt. Het tijdelijk samenwerken met een expert helpt om nieuwe kennis binnen te brengen en de onderneming op een snelle en efficiënte manier naar een volgend niveau te tillen.

Het ‘not invented here-syndroom’

De boekhouder, het sociaal secretariaat en de bankier zijn de voornaamste externe partijen die een kmo in vertrouwen neemt. Deze instanties leveren belangrijke ondersteunende diensten, maar hebben zelden de expertise om het bedrijf te laten groeien in zijn operationele activiteiten of om jou bij te staan in innovatieprojecten. Denk bijvoorbeeld aan het internationaliseren van een nieuw product of dienst, het professionaliseren van de functioneringsgesprekken of het digitaliseren van de dienstverlening.

Waarom wordt er hiervoor geen externe hulp ingeroepen?

Het idee “Wat ik zelf doe, doe ik meestal beter” is een van de belemmerende factoren. Dit duidt op de vrees dat een oplossing die niet zelf werd bedacht, minder goed is. Jij kent jouw organisatie het beste en je twijfelt of een externe partij de noden van jouw bedrijf juist kan inschatten. Ook de vrees dat de kennis en knowhow van jouw bedrijf wordt doorgegeven aan een ander (concurrerend) bedrijf speelt zeker een rol.

Tot slot vraagt het aanspreken van een expert niet enkel moed om toe te geven dat je zelf niet alle kennis in huis maar het vraagt ook openheid om mee te denken in disciplines waar jij minder thuis in bent. Nochtans, als zaakvoerder weet je heel goed wát er moet gebeuren. Het ontbreekt jou enkel aan kennis omtrent hoe de taak uit te voeren.

“Durf eens de bestaande en bewezen aanpak van een rot in het vak te exploreren”.

Hoe begin je eraan?

Er zijn verschillende zaken die je kan doen om maximale meerwaarde te halen uit de expertise die je binnenbrengt én waarbij je toch de controle bewaart.

De juiste vragen. In eerste instantie dien je jouw hulpvraag duidelijk af te bakenen: stel de juiste vragen en specifieer het gewenste resultaat.

Haast en spoed is zelden goed. Neem de tijd om de externe professional te vinden. Het is belangrijk dat het klikt, zowel inhoudelijk als op menselijk vlak. Mensen doen immers zaken met mensen. Jouw intuïtie is daarin een goede raadgever. Ga na of de externe expert in staat is om jouw bedrijf te begrijpen en een taal spreekt die jij en de andere leden van de organisatie verstaan.

Zoek niet enkel lokaal en/of binnen de eigen sector. Een valkuil waar we dikwijls inlopen is dat we lokaal zoeken. We vragen aan collega-ondernemers met wie zij in het verleden samenwerkten. De visvijver is echter een stuk groter. Probeer dus eens het omgekeerde en bevraag verschillende externe partijen.

Vraag hen naar referenties, bekijk projecten die zij al tot een goed einde brachten en in welke sectoren zij al actief waren. Bemerk wel dat referenties in dezelfde sector niet per se een must zijn. Soms leer je meer van experts die in andere sectoren hun kennis en kunde opbouwden.

De overdracht. Plan voldoende overlegmomenten in zodra de expert bij jou aan de slag gaat. Het is belangrijk om voor ogen te houden dat de opdracht een tijdelijke opdracht is. Zo niet, is het interessanter om iemand in dienst te nemen. Bespreek daarom op voorhand hoe de overdracht zal gebeuren tijdens en op het einde van de opdracht. Zorg ervoor dat de ingebrachte kennis in de organisatie blijft. De expert zette namelijk iets op poten, nu is het belangrijk dat het bedrijf hiermee verder aan de slag gaat.

Vertrouwelijkheid. Aarzel niet om een vertrouwelijkheidsovereenkomst te ondertekenen. Je benadrukt op deze manier expliciet het belang van geheimhouding ten aanzien van derden.

Veel succes!

Elk bedrijf wordt geconfronteerd met uiteenlopende vraagstukken en uitdagingen. Vaak hebben kmo-eigenaars de neiging om hiervoor zelf de oplossing te zoeken. Al gauw gebeurt dit via een systeem van trial & error. Hoewel deze oplossing soms de juiste blijkt, is de zoektocht ernaar meestal een tijdrovende bezigheid waar veel middelen in kruipen. Dit terwijl er zoveel expertise beschikbaar is in de markt. Het tijdelijk samenwerken met een expert helpt om nieuwe kennis binnen te brengen en de onderneming op een snelle en efficiënte manier naar een volgend niveau te tillen.

Het ‘not invented here-syndroom’

De boekhouder, het sociaal secretariaat en de bankier zijn de voornaamste externe partijen die een kmo in vertrouwen neemt. Deze instanties leveren belangrijke ondersteunende diensten, maar hebben zelden de expertise om het bedrijf te laten groeien in zijn operationele activiteiten of om jou bij te staan in innovatieprojecten. Denk bijvoorbeeld aan het internationaliseren van een nieuw product of dienst, het professionaliseren van de functioneringsgesprekken of het digitaliseren van de dienstverlening.

Waarom wordt er hiervoor geen externe hulp ingeroepen?

Het idee “Wat ik zelf doe, doe ik meestal beter” is een van de belemmerende factoren. Dit duidt op de vrees dat een oplossing die niet zelf werd bedacht, minder goed is. Jij kent jouw organisatie het beste en je twijfelt of een externe partij de noden van jouw bedrijf juist kan inschatten. Ook de vrees dat de kennis en knowhow van jouw bedrijf wordt doorgegeven aan een ander (concurrerend) bedrijf speelt zeker een rol.

Tot slot vraagt het aanspreken van een expert niet enkel moed om toe te geven dat je zelf niet alle kennis in huis maar het vraagt ook openheid om mee te denken in disciplines waar jij minder thuis in bent. Nochtans, als zaakvoerder weet je heel goed wát er moet gebeuren. Het ontbreekt jou enkel aan kennis omtrent hoe de taak uit te voeren.

“Durf eens de bestaande en bewezen aanpak van een rot in het vak te exploreren”.

Hoe begin je eraan?

Er zijn verschillende zaken die je kan doen om maximale meerwaarde te halen uit de expertise die je binnenbrengt én waarbij je toch de controle bewaart.

De juiste vragen. In eerste instantie dien je jouw hulpvraag duidelijk af te bakenen: stel de juiste vragen en specifieer het gewenste resultaat.

Haast en spoed is zelden goed. Neem de tijd om de externe professional te vinden. Het is belangrijk dat het klikt, zowel inhoudelijk als op menselijk vlak. Mensen doen immers zaken met mensen. Jouw intuïtie is daarin een goede raadgever. Ga na of de externe expert in staat is om jouw bedrijf te begrijpen en een taal spreekt die jij en de andere leden van de organisatie verstaan.

Zoek niet enkel lokaal en/of binnen de eigen sector. Een valkuil waar we dikwijls inlopen is dat we lokaal zoeken. We vragen aan collega-ondernemers met wie zij in het verleden samenwerkten. De visvijver is echter een stuk groter. Probeer dus eens het omgekeerde en bevraag verschillende externe partijen.

Vraag hen naar referenties, bekijk projecten die zij al tot een goed einde brachten en in welke sectoren zij al actief waren. Bemerk wel dat referenties in dezelfde sector niet per se een must zijn. Soms leer je meer van experts die in andere sectoren hun kennis en kunde opbouwden.

De overdracht. Plan voldoende overlegmomenten in zodra de expert bij jou aan de slag gaat. Het is belangrijk om voor ogen te houden dat de opdracht een tijdelijke opdracht is. Zo niet, is het interessanter om iemand in dienst te nemen. Bespreek daarom op voorhand hoe de overdracht zal gebeuren tijdens en op het einde van de opdracht. Zorg ervoor dat de ingebrachte kennis in de organisatie blijft. De expert zette namelijk iets op poten, nu is het belangrijk dat het bedrijf hiermee verder aan de slag gaat.

Vertrouwelijkheid. Aarzel niet om een vertrouwelijkheidsovereenkomst te ondertekenen. Je benadrukt op deze manier expliciet het belang van geheimhouding ten aanzien van derden.

Veel succes!