Vergeet de klik niet

In een familiaal bedrijf is een generatiewissel aan de gang. De moeder wil een stap terugzetten, maar haar dochter is pas afgestudeerd en de zoon wil eerst ervaring opdoen in een andere sector. De eigenares beslist een externe ceo aan te werven. Hij kan het operationele luik overnemen en de kinderen coachen in alle geledingen van het bedrijf. Zo krijgen haar zoon en dochter de nodige tijd om te groeien.

Een andere onderneming wordt geleid door een volbloed ondernemer. Iemand met een neus voor nieuwe kansen. Hij heeft een idee voor een nieuw product, maar om het te realiseren, moet hij zich enkele maanden volledig focussen op onderzoek en ontwikkeling. Ook hij werft een ceo aan. Zo kan hij zich toeleggen op zijn project, terwijl zijn nieuwe rechterhand de volgende groeifase in goede banen leidt.

Hoe vind je de juiste ceo buiten de bedrijfsmuren?

Bovenstaande voorbeelden zijn geen uitzonderingen. Steeds meer kmo’s en familiebedrijven vertrouwen de dagelijkse leiding van hun bedrijf toe aan een externe professional. Het bewijst dat ze op een toekomstgerichte manier nadenken over opvolging, groei en continuïteit. En het proces is bekend: vele grote bedrijven gingen hen voor. Maar een multinational leiden is niet hetzelfde als de rol van ceo opnemen in een kmo. De job vraagt een bijzonder profiel. Wie daar rekening mee houdt bij de aanwervingsprocedure, heeft een streepje voor.

Gedienstigheid

Dé grote valkuil? Een te grote nadruk op technische competenties. Functioneren in zo’n bijzondere functie vraagt meer dan de juiste technische rugzak. Er is meer nodig dan a person to do the job.

Om een bedrijf te leiden zijn kennis, vaardigheden en ervaring uiteraard van belang, maar persoonlijkheid weegt net zo hard door. Een goede ceo heeft leidinggevende kwaliteiten. In een kmo is een goede externe ceo bovendien in staat om zijn of haar eigen ego aan de kant te schuiven. Want als ceo in een familiale of middelgrote onderneming sta je altijd een beetje in de schaduw van de eigenaars. Om het met een ouderwets woord te zeggen: de job vraagt een zekere gedienstigheid.

Lauwwarm volstaat niet

Ook belangrijk: een ceo moet zich 100 procent vinden in de waarden en (familie)cultuur van het bedrijf. Dat geldt natuurlijk voor elke werknemer, maar een ceo zal die waarden ook uitdragen als verlengstuk van de eigenaar. Een lauwwarme houding volstaat niet, dan gaat het na verloop van tijd wringen.

Nog belangrijker: een klik tussen kandidaat en eigenaar. Veel (familiale) eigenaars zien hun bedrijf als hun kind. Stel jezelf daarom altijd de vraag: vertrouw ik deze persoon mijn levenswerk toe? Iemand kan op papier nog zo’n perfecte kandidaat lijken, als de persoonlijke klik er niet is, zal het niet werken. Een vertrouwensrelatie tussen ceo en eigenaar is een absolute voorwaarde om een succesvol parcours te rijden.

Ga op date, neem de tijd

Overweeg je als bedrijfsleider een ceo aan te werven van buitenaf? Neem de tijd. Zo’n proces mag gerust meerdere maanden in beslag nemen. Hanteer een open communicatie en maak ruimte voor het persoonlijke en relationele niveau. Haspel het stuk over waarden, visie en bedrijfsgeschiedenis niet snel af.

Gemakkelijk gezegd natuurlijk. Ontdekken of het klikt op persoonlijk vlak, is niet altijd evident in een professionele omgeving. Maak er daarom expliciet tijd en ruimte voor in het proces. Pols bij de kandidaat of jullie elkaar ook in een informele setting kunnen ontmoeten. Ga samen wandelen, sporten of bezoek samen een tentoonstelling.

In essentie moet je ontdekken of er sprake is van wederzijds respect en geduld. Kunnen jullie eerlijk zijn tegen elkaar? Vinden jullie elkaar? Hebben jullie beiden goesting om hier samen een succes van te maken? Daar begint het mee.