Vergeet je eigen feestdag niet

Op 22 november vieren we Dag van de Ondernemer, of we zouden het toch moeten doen. Neem geen genoegen met een automatische felicitatie op LinkedIn,  maar laat je vieren door klanten, medewerkers en stakeholders en neem de tijd om zelf even stil te staan bij je successen. Ondernemerschap verdient applaus.

Als zaakvoerder ben je maar beter goed in agendabeheer. Naast het runnen van een zaak en misschien een gezin, heb je ook heel wat bijzondere dagen om rekening mee te houden: een Weekend van de Klant om dankjewel te zeggen aan trouwe klanten, een Dag van de Medewerker om collega’s in de bloemetjes te zetten en Internationale Vrouwendag om stil te staan bij diversiteit en gelijkwaardigheid in je team, om er maar enkele te noemen.

Hoewel je als ondernemer hoogstwaarschijnlijk bovenstaande en andere hoogdagen gepast viert, durf ik te twijfelen of ook de derde vrijdag van november staat omcirkeld in jouw agenda. Het is nochtans een van de belangrijkste feestdagen van allemaal: Dag van de Ondernemer.

Al 14 jaar lang geldt 21 augustus officieel als World Entrepreneurs’ Day. Die dag, een initiatief van de Verenigde Naties, moet innovatie en durf aanwakkeren, maar vooral erkenning tonen aan de mensen die obstakels overwinnen om hun visie te realiseren en zo de economie voortstuwen. De World Entrepreneurs’ Day krijgt ondertussen ook nationaal navolging. Zo organiseert Unizo, samen met de Vlaamse overheid en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) al 11 jaar een Vlaamse dag van de ondernemer (22 november), een dag waarop ze ambassadeurs voor het Vlaams ondernemerschap in de kijker zetten en een aan ondernemerschap gelinkt thema uitlichten. Een mooi initiatief en daarom net zo jammer dat niet meer mensen het kennen.

Omgekeerde Dag van de Klant

Mijn oproep? Zorg dat meer mensen de Dag van de Ondernemer kennen. Laat het echt een dag zijn waarop we ondernemerschap vieren. Niet enkel onder bedrijfsleiders, maar ook met klanten, leveranciers, financiële instellingen, de buurt: iedereen die er belang bij heeft dat de eigenaar van de kmo in het nabijgelegen industriepark jobs voorziet, de bakker om de hoek ‘s ochtends brood bakt en de lokale supermarkt al jaren de voetbalclub financieel ondersteunt.

Dat we dat kunnen, zo’n dag die iedereen kent en viert, bewijzen we jaarlijks met het Weekend van de Klant. Waarom draaien we de rollen niet eens om? Een dag waarop we (lokale) handelaars in de bloemetjes zetten. Door er eenvoudigweg langs te gaan of – suggestie voor Unizo! – voorgedrukte postkaartjes met complimenten binnen te steken. Een dag waarop scholen de handen in elkaar slaan met ondernemers, om jongeren een dag te laten meedraaien in een bedrijf in de buurt. Of een dag waarop clubs die al jaren steunen op de financiële steun van een lokale ondernemer, langsgaan bij hun trouwe sponsor om deze nog eens te bedanken.

Een Dag van de Ondernemer verdient meer dan het huidige, ietwat formele luik. Het is de dag bij uitstek om de aandacht te vestigen op de onmisbare rol die ondernemers dagelijks spelen in ons leven. Ondernemers vormen de motor van de economie en spelen een belangrijke maatschappelijke rol. Ze creëren jobs, maar zorgen ook voor leefbaarheid in de buurt, brengen mensen samen, sponsoren cultuur, sport en lokale verenigingen… Iedereen die het Weekend van de Klant kent, zou ook zijn tegenhanger moeten kennen. Want zonder het ene, kan de andere simpelweg niet bestaan.

Onbeschaamde trots

Meer nog dan een dag om complimenten of bedankingen te ontvangen, is het ook een dag om zelf even stil te staan bij je eigen successen. Ondernemerschap gaat niet altijd over rozen. Het vraagt doorzettingsvermogen, focus, durf om uit je comfortzone te stappen,  een levenslange leergierigheid en het kan soms eenzaam zijn. Of je nu een bakkerij runt, aan zet bent als derde generatie in een familiebedrijf of een uit de kluiten gewassen kmo hebt opgebouwd uit het niets: je doet het toch maar.

Laat de verbeterpunten en zelftwijfel op 22 november even voor wat ze zijn. Neem een dag verlof, hef het glas en laat je jezelf een moment van onbeschaamde trots toe. Je verdient het, verdorie.