Fanny Verhauwaert

fanny.verhauwaert@tripiedo.com
+32(0)475 98 03 85
BE0681965923

Geregistreerd dienstverlener KMO-Portefeuille (DV.A229535)

Frank Delattin

CEO Blue Planet Academy en Integrate

Fanny is absoluut essentieel geweest in zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling al ondernemer. Ze kan mensen uitstekend lezen en inzichten geven omtrent actuele uitdagingen.

Fanny haar toegevoegde waarde was meer dan significant tot op heden en ik kijk uit naar  inbreng voor de volgende groei fase in mijn bedrijven.

Eric Van Speybroeck

My-Trucks Rental nv

Fanny combineert knowhow en ervaring met een sterk empathisch vermogen en geeft altijd open en eerlijk haar mening. Daar leer je uit en het helpt je ook écht vooruit.

Wouter Ide

Ide

“Ze geeft verschillende scenario’s wanneer er een meningsverschil is. Ze is van vele markten thuis.”

Hedwig Blommaert

Blooms Executive Talent

Fanny inspireert, wacht en wil dan vooruit.

Michaël Van Speybroeck

Credim nv

Fanny weet haar weg in de hoogste level van de hiërarchie, ze eist dat je beslist.

Aurélie Van de Vyver

BASTIN-PACK NV

Elke keer we voor het PLATO-traject Next Generation 2017-2019 samenkwamen, inspireerde Fanny haar energie en positieve ingesteldheid mij om mijn grenzen te verleggen. Dit is een topcoach die je in tijden van twijfel gegarandeerd aan je zijde wilt!

Dominique Van den Putte

Eigenaar Duva Cerisettes & Chocolates

"Fanny stelt zich helemaal open om jou als ondernemer te helpen, ondersteunen en ontwikkelen. Al snel is duidelijk dat ze met haar ruime professionele ervaring je op veel domeinen kan feedbacken en helpen. Vanuit haar ruim netwerk brengt ze je met de juiste mensen in contact waar het kan.

Maar bovenal gaat ze naast jou staan als ondernemer. Als vertrouwenspersoon die er ten allen tijden voor je staat. Ze brengt het inzicht dat je organisatie een weerspiegeling is van jouw persoonlijke kenmerken. Ze heeft de gave om mensen het vertrouwen te geven zich kwetsbaar op te stellen en een manier van communiceren die zacht doch wel duidelijk is. Ze brengt iets in beweging: concreet en praktisch maar ook onbewust wat je pas op een onbewaakt moment beseft.

Valerie Bekaert

Managing Director Ceilux nv

Als enig zaakvoerder mis ik vaak eens dat klankbord, die persoon waarmee je je ideeën kan aftoetsen over onderwerpen die je moeilijker met collega’s kan bespreken. Fanny was hierin mijn perfecte metgezel. Op een tactvolle maar directe manier kan ze je de nodige inzichten geven om de juiste beslissingen te nemen en de nodige prioriteiten te stellen. Fanny hielp me om uit mijn comfortzone te komen en zo te groeien.

Aelbrecht Van Damme

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny heeft een sterke expertise in het begeleiden van cofounders bij de groei van hun bedrijf, het aligneren van (persoonlijke) belangen, het betrekken van stakeholders en het intermediëren bij conflicten. Hierbij geeft ze blijk van een sterke persoonlijke betrokkenheid maar behoudt ze haar kritische blik.

Matthias Browaeys

Co-Founder The Harbour & WinWinner

Fanny zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende stap als ondernemer en manager. 

Elke keer daagt ze jou uit om het beste van jezelf te geven en dit uit te stralen naar het volledige bedrijf. 
 
Een sessie met Fanny is vaak positief confronterend met een duidelijke uitkomst. Je komt buiten met een brok energie en een plan van aanpak. 
Zonder Fanny had ik nu nooit zo ver gestaan als ondernemer en als mens! 

R. Lizen

R. Lizen
 
Tijdens onze eerste kennismaking kwam ik met een zeer vage vraag omtrent het familiebedrijf. De overdracht naar de volgende generatie stond nog in zijn kinderschoenen, er kwamen veel zaken op mij af en ik had geen idee waar eerst te starten.
 
Fanny loodste me vanaf het eerste gesprek doorheen het proces, zorgde voor helderheid in mijn vraagstelling en gaf me de tools om bij de basis te starten. Vanuit dat fundament kon ik stap voor stap nieuwe elementen toevoegen en voelde ik me gesterkt om ook in de business nieuwe elementen te integreren.
 
Fanny was de perfecte sparring partner aan mijn zijde om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te begeleiden. Ze is thuis in vele markten en voelde steeds goed aan wat de volgende stap in mijn proces was.

Jurgen De Keyser

Ide

Dankzij Fanny haar aanwezigheid op regelmatige tijdstippen wordt het bedrijf in een bepaalde positieve groei en flow begeleidt.

Jan Raedschelders

Blabloom

 
De ondersteuning van Fanny als metgezel voor Blabloom is een enorme meerwaarde. Niet enkel als klankbord voor mezelf in de rol van eigenaar maar vooral als ervaringsdeskundige op tal van vlakken voor ons volledige managementteam. Haar ondersteuning is deel van het succes van ons groeiverhaal!

Jente Kasprowski

Inventis

 
Tripiedo heeft voor ons alle verwachtingen ingevuld, Fanny is echt een metgezel geworden voor ons hele managementteam. Het advies van Fanny is altijd bruikbaar en goed toepasbaar en heeft ons echt wel op weg gezet in de juiste richting. 

Jo Goossens 

Hosted Power

 
Fanny is altijd bereid om te helpen en mee te denken. Ze helpt ons enorm om geen zaken over het hoofd te zien in de verdere groei van ons bedrijf. En ook als er eens een urgenter issue is, wordt er door Fanny heel snel gereageerd om samen een oplossing te vinden!

Sebastiaan Theuns

CEO & co-founder, PathoSense


Fanny begeleid me al van bij de opstart van mijn onderneming. Komende uit de academische wereld had ik geen ervaring in het bedrijfsleven. De feedback en coachings van Fanny zijn dan ook cruciaal in mijn ontwikkeling als ondernemer én persoon. Je merkt elke sessie weer hoeveel ervaring Fanny heeft en dat geeft je als ondernemer ook enorm veel vertrouwen. Fanny is een zeer kritisch klankbord en benoemt de dingen zoals ze zijn, zonder er doekjes om te winden. Echter, heel belangrijk is daarbij dat Fanny dit doet op een uiterst menselijke en respectvolle manier. Hierdoor zal je gesterkt uit elke coaching komen en met nieuwe energie verder willen ondernemen.

Metgezel voor de ondernemer

Fanny Verhauwaert, de drijvende kracht achter Tripiedo, is niet de zoveelste coach, adviseur of zelfverklaarde evangelist, maar een medestander van vlees en bloed. Iemand die zelf in een familiebedrijf is opgegroeid, na haar studies doorgroeide naar topfuncties in tal van bedrijven en er het leiderschap in al zijn facetten heeft ervaren en mee heeft uitgetekend. Iemand die haar rijke ervaring nu graag ten dienste stelt van de familie-bedrijven en kmo’s in dit land.

Als een metgezel die -met respect voor jou en de fase waarin je bedrijf verkeert- de passende route uitstippelt en vervolgens met je meeloopt, als gids en metgezel.

Tripiedo is Esperanto voor driepoot. Tijdens een kantelmoment brengt een driepoot balans, valt nooit om. Een klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding voor de ondernemer, bedrijfsleider in drie bedrijfsscenario’s: groei, overname en opvolging.

TRIPIEDO, de meerwaarde voor jouw bedrijf

Tripiedo biedt jou als ondernemer, het klankbord, de ervaringsdeskundigheid en de begeleiding bij complexe uitdagingen die het runnen van een (familie)bedrijf met zich meebrengt.

Als bedrijfsleider sta je wel eens voor uitdagingen waarmee je geen of minder voeling hebt. Uitdagingen die vragen om een specifieke aanpak.

Op welke manier verzeker ik een duurzaam groeitraject voor mijn onderneming? We willen écht eens een enorme groei stap zetten, hoe begin ik eraan? Hoe maak ik een overname concreet? Welke stappen neem ik bij het regelen van mijn opvolging?
Wij combineren een frisse kijk met een groot respect voor de eigenheid van uw zaak en een hands on mentaliteit met een beproefde methodologie.

Tripiedo is niet bang voor concrete taken tijdens bijvoorbeeld een opvolgings- of groeitraject, we zijn de metgezel die naast jou loopt om samen de vooropgestelde doelen te bereiken . Jij, de bedrijfsleider, staat steeds centraal. Wij werken samen een plan op maat uit, en zetten dat ook met jou om in de praktijk.

En dat met maar één doel voor ogen: de duurzame groei en continuïteit van je bedrijf.

Methodologie / Wij voorzien een begeleiding in 3 stappen:

Analyse: het bedrijf leren kennen door te luisteren, markt context te begrijpen en een diagnose van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt met het oog op de volgende stap in zijn ontwikkeling.

Aanpak: Een plan op maat met praktische, werkbare oplossingen. Aan de hand van bewezen technieken en methodes leggen we de mijlpalen en de acties vast die ondernomen moeten worden. En dat doen we vanuit een mensgerelateerde, flexibele insteek .

Opvolging: De vernieuwing, nieuwe aanpak en manier van werken implementeren en verankeren. Blijven inspireren, Tripiedo blijft ook na afloop van de opdracht geïntresseerd in jouw bedrijf en de voortgang.

Lachen werkt

Humor haalt het zelden in de lijstjes met goede eigenschappen van een bedrijfsleider. Onterecht, want lachen staat werken niet in de weg, integendeel. Een pleidooi voor (meer) luchtigheid in het professionele leven.

Waarom je serieuze dingen kan doen zonder jezelf te serieus te nemen

Wanneer je mensen vraagt welke karaktertrekken ze het meest appreciëren bij een al dan niet toekomstige vriend of partner, staat ‘een goed gevoel voor humor’ standaard hoog aangeschreven. Opmerkelijk dus, dat we van een ideale manager of bedrijfsleider niet verwachten dat ze regelmatig een goed gemikt grapje in de groep gooien of een mail afsluiten met een kwinkslag.

Serieus

De verklaring voor die ongelijke verwachtingen? Op de werkvloer houden we ons bezig met serieuze zaken, dus dan neem je ook jezelf maar beter serieus. Maar is dat wel zo?

Wetenschap spreekt dat meer en meer tegen. Uit onderzoek blijkt dat organisaties en werknemers wel varen bij een leider met humor.

In een inspirerende TED-talk, vatten gedragswetenschapper Jennifer Aaker en corporate strateeg Naomi Bagdonas enkele onderzoeksresultaten samen: leiders met humor zijn overduidelijk beter in het motiveren van hun team, lachen verbetert de groepscohesie en –  niet onbelangrijk – humor verkoopt. En voor u denkt ‘ja maar, allemaal goed en wel dat lachen, er moet wel gewerkt worden’: humor op de werkvloer komt juist de productiviteit ten goede.

Hoe dat precies werkt? Wanneer we lachen, gebeurt er van alles in onze hersenen. Het stresshormoon cortisol daalt, er komen stoffen als endorfine en dopamine vrij, wat zorgt voor een prettig, verbonden gevoel. Die ontspannen en aangename sfeer maakt dat we beter presteren. Lachen stimuleert ons om dingen anders te bekijken en creatiever te denken. Omdat het verbondenheid creëert en spanning wegneemt, zorgt het ervoor dat we sneller een risicovol idee op tafel durven gooien.

Of zoals Aaker en Bagdonas het samenvatten: ‘voor je hersenen, is lachen alsof je tegelijk mediteert, sport en seks hebt. Alleen logistiek interessanter.’ En HR-proof, uiteraard.

Humor voor beginners

Overtuigd zijn van de kracht van humor is één ding, het toepassen in leiderschap nog iets anders. Kun je dat wel leren? Grappig zijn is een kunst, maar een gevoel voor humor heeft iedereen. De kracht van humor zit hem niet per se in krampachtig de lachers op je hand krijgen, maar in het aanvoelen van de sfeer in een groep of situatie. Of zoals ze zo mooi zeggen in het Engels: to read the room. Wie het heersende gevoel goed vat, hoeft er maar op in te spelen met een grapje, kwinkslag of ironische opmerking om de spanning te breken of verbinding te creëren.

Wat betekent dat nu concreet? Er zijn bepaalde vormen van humor die zich heel goed lenen tot de werkvloer. Zo zijn inside jokes – denk bijvoorbeeld aan een verspreking die een eigen leven gaat leiden, een verwijzing naar een gedeelde herinnering – de ideale manier om de groepscohesie te versterken. Uiteraard op voorwaarde dat iedereen in de groep weet waarover het gaat.

Als manager is een beetje zelfspot ook altijd een goed idee. Jezelf niet te serieus nemen, maakt je menselijk. Denk bijvoorbeeld aan de sketches van corporate goes comedian Arnout Van Den Bossche, die op grappige wijze de kleine kantjes van het bedrijfsleven fileert. Zijn moppen zijn niet hard of dubbelzinnig, ze zijn grappig omdat ze een kern van waarheid bevatten. Wanneer je als manager zelf met die kleine kantjes durft te lachen, ben je een pak toegankelijker.

Voor wie goed is met taal, is er ten slotte de kwinkslag om op een elegante manier een vervelende vraag, sfeer of situatie om te buigen naar iets positief. Denk bijvoorbeeld aan Ronald Reagan die, toen hij op 73-jarige leeftijd in de running was voor president, de vraag kreeg voorgeschoteld of hij niet te oud was om president te worden. Fijntjes antwoordde hij dat hij beloofde om geen probleem te maken van de jeugd en onervarenheid van zijn tegenstander. Hij bewees op die manier niet alleen dat zijn geest allesbehalve bejaard was, hij had in één klap ook het Amerikaanse publiek mee. 

Geen mijnenveld

We leven in een tijdperk van #metoo en aandacht voor structureel racisme. Een goede zaak, maar wordt humor dan geen mijnenveld? Riskeer je door humor in te zetten geen mensen te kwetsen of stommiteiten te begaan?

Neen, helemaal niet, mits je enkele eenvoudige adviezen ter harte neemt. Eerst en vooral: blijf weg van neerbuigende grappen. Humor hoeft niet ten koste van iemand te gaan. Al zeker niet van iemand in een ondergeschikte positie. Het is niet alleen smakeloos, het werkt ook contraproductief in een team.
Twee: gebruik geen humor om moeilijke boodschappen te verzachten. Op het eerste zicht lijkt het een goede manier om de angel uit de situatie te halen, maar eigenlijk riskeer je net verwarring te zaaien. Humor mag de boodschap niet in de weg staan. 

En tot slot: context is alles. Het gaat niet om jou. Mik niet op de luidste bulderlach, maar op een gedeelde glimlach. Dan zit de clou altijd goed.

Humor haalt het zelden in de lijstjes met goede eigenschappen van een bedrijfsleider. Onterecht, want lachen staat werken niet in de weg, integendeel. Een pleidooi voor (meer) luchtigheid in het professionele leven.

Waarom je serieuze dingen kan doen zonder jezelf te serieus te nemen

Wanneer je mensen vraagt welke karaktertrekken ze het meest appreciëren bij een al dan niet toekomstige vriend of partner, staat ‘een goed gevoel voor humor’ standaard hoog aangeschreven. Opmerkelijk dus, dat we van een ideale manager of bedrijfsleider niet verwachten dat ze regelmatig een goed gemikt grapje in de groep gooien of een mail afsluiten met een kwinkslag.

Serieus

De verklaring voor die ongelijke verwachtingen? Op de werkvloer houden we ons bezig met serieuze zaken, dus dan neem je ook jezelf maar beter serieus. Maar is dat wel zo?

Wetenschap spreekt dat meer en meer tegen. Uit onderzoek blijkt dat organisaties en werknemers wel varen bij een leider met humor.

In een inspirerende TED-talk, vatten gedragswetenschapper Jennifer Aaker en corporate strateeg Naomi Bagdonas enkele onderzoeksresultaten samen: leiders met humor zijn overduidelijk beter in het motiveren van hun team, lachen verbetert de groepscohesie en –  niet onbelangrijk – humor verkoopt. En voor u denkt ‘ja maar, allemaal goed en wel dat lachen, er moet wel gewerkt worden’: humor op de werkvloer komt juist de productiviteit ten goede.

Hoe dat precies werkt? Wanneer we lachen, gebeurt er van alles in onze hersenen. Het stresshormoon cortisol daalt, er komen stoffen als endorfine en dopamine vrij, wat zorgt voor een prettig, verbonden gevoel. Die ontspannen en aangename sfeer maakt dat we beter presteren. Lachen stimuleert ons om dingen anders te bekijken en creatiever te denken. Omdat het verbondenheid creëert en spanning wegneemt, zorgt het ervoor dat we sneller een risicovol idee op tafel durven gooien.

Of zoals Aaker en Bagdonas het samenvatten: ‘voor je hersenen, is lachen alsof je tegelijk mediteert, sport en seks hebt. Alleen logistiek interessanter.’ En HR-proof, uiteraard.

Humor voor beginners

Overtuigd zijn van de kracht van humor is één ding, het toepassen in leiderschap nog iets anders. Kun je dat wel leren? Grappig zijn is een kunst, maar een gevoel voor humor heeft iedereen. De kracht van humor zit hem niet per se in krampachtig de lachers op je hand krijgen, maar in het aanvoelen van de sfeer in een groep of situatie. Of zoals ze zo mooi zeggen in het Engels: to read the room. Wie het heersende gevoel goed vat, hoeft er maar op in te spelen met een grapje, kwinkslag of ironische opmerking om de spanning te breken of verbinding te creëren.

Wat betekent dat nu concreet? Er zijn bepaalde vormen van humor die zich heel goed lenen tot de werkvloer. Zo zijn inside jokes – denk bijvoorbeeld aan een verspreking die een eigen leven gaat leiden, een verwijzing naar een gedeelde herinnering – de ideale manier om de groepscohesie te versterken. Uiteraard op voorwaarde dat iedereen in de groep weet waarover het gaat.

Als manager is een beetje zelfspot ook altijd een goed idee. Jezelf niet te serieus nemen, maakt je menselijk. Denk bijvoorbeeld aan de sketches van corporate goes comedian Arnout Van Den Bossche, die op grappige wijze de kleine kantjes van het bedrijfsleven fileert. Zijn moppen zijn niet hard of dubbelzinnig, ze zijn grappig omdat ze een kern van waarheid bevatten. Wanneer je als manager zelf met die kleine kantjes durft te lachen, ben je een pak toegankelijker.

Voor wie goed is met taal, is er ten slotte de kwinkslag om op een elegante manier een vervelende vraag, sfeer of situatie om te buigen naar iets positief. Denk bijvoorbeeld aan Ronald Reagan die, toen hij op 73-jarige leeftijd in de running was voor president, de vraag kreeg voorgeschoteld of hij niet te oud was om president te worden. Fijntjes antwoordde hij dat hij beloofde om geen probleem te maken van de jeugd en onervarenheid van zijn tegenstander. Hij bewees op die manier niet alleen dat zijn geest allesbehalve bejaard was, hij had in één klap ook het Amerikaanse publiek mee. 

Geen mijnenveld

We leven in een tijdperk van #metoo en aandacht voor structureel racisme. Een goede zaak, maar wordt humor dan geen mijnenveld? Riskeer je door humor in te zetten geen mensen te kwetsen of stommiteiten te begaan?

Neen, helemaal niet, mits je enkele eenvoudige adviezen ter harte neemt. Eerst en vooral: blijf weg van neerbuigende grappen. Humor hoeft niet ten koste van iemand te gaan. Al zeker niet van iemand in een ondergeschikte positie. Het is niet alleen smakeloos, het werkt ook contraproductief in een team.
Twee: gebruik geen humor om moeilijke boodschappen te verzachten. Op het eerste zicht lijkt het een goede manier om de angel uit de situatie te halen, maar eigenlijk riskeer je net verwarring te zaaien. Humor mag de boodschap niet in de weg staan. 

En tot slot: context is alles. Het gaat niet om jou. Mik niet op de luidste bulderlach, maar op een gedeelde glimlach. Dan zit de clou altijd goed.